17 lutego (niedziela), o godzinie 13:00 w Hanza Pałac Rulewo pod Grudziądzem, województwo kujawsko – pomorskie 17 lutego o godzinie 13.00 odbędą się pierwsze „Rulewskie Potyczki Kulinarne” - impreza poświęcona promocji reedycji książki Wiktora Kulerskiego „Nauka gotowania do użytku ludu polskiego z 1915 roku” .Ta specyficzna książka kucharska złożona jest z przepisów nadesłanych przez gospodynie z Ziemi Chełmińskiej i Pomorza. Przepisy te były efektem ogłoszonego przez „Gazetę Grudziądzką” konkursu kulinarnego.
Plan imprezy:
Godz: 13:00 – powitanie zaproszonych Gości, rozpoczęcie potyczek
Godz: 13:10 – losowanie drużyn oraz koordynatorów
Godz:13:15 – rozpoczęcie potyczek (pierwsze 3 drużyny)
Godz: 13:20 – promocja książki kulinarnej „Nauka gotowania dla użytku ludu polskiego z 1915 roku”
(edycja i opracowanie przez J. Dumanowskiego i M. Mazurkiewicza)
Godz: 13:35 – promocja portalu: www.wieprzopedia.pl
Godz: 13:45 – rozpoczęcie mini potyczek kulinarnych dla dzieci (sala kominkowa)
Godz:14:00 – Recital Mariusza Myrchy – Laureata „Szansy na Sukces”
Godz:14:30 – druga część potyczek kulinarnych ( kolejne 3 drużyny), degustacja potraw pierwszej grupy konkursowej
Godz:15:45 – degustacja potraw drugiej grupy konkursowej
Godz:16:15 – ogłoszenie wyników „Rulewskich Potyczek Kulinarnych” (konkurs główny, konkurs dla dzieci)
Jury konkursowe:
- Jean Bos – wielokrotny zdobywca nagród na międzynarodowych konkursach kulinarnych, prezes Euro-Toques Polska, przewodniczący Jury
- Robert Pudlewski – Szef Kuchni Hanza Pałac Rulewo – V-ce przewodniczący Jury
- Jan Krzysztof Ardanowski – V-ce przewodniczący Sejmowej Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi
- Bogusz Leszczyc-Grabianka – Ambasador Regionalny Województwa Kujawsko-Pomorskiego projektu „Smaki Polskie – Wieprzowina – Polska Tradycja”
- Marek Szczygielski – przedstawiciel organizatora Festiwalu Smaku w Grucznie.
Organizatorzy:
- Hotel Hanza Pałac w Rulewie
- Krajowa Rada Izb Rolniczych i Fundusz Promocji Mięsa Wieprzowego
- Towarzystwo Przyjaciół Dolnej Wisły
- Centrum Badań nad Historią i Kulturą Wyżywienia (stacja naukowa PTH).
9520090
1