Różnorodność i innowacyjność unijnego sektora rolnego
3 grudnia 2015
Copa-Cogeca 22 września w trakcie zorganizowanego w Parlamencie europejskim koktajlu ukazała różnorodność i innowacyjność sektora rolnego, a w szczególności sektora zbóż oraz nakreśliła priorytety na przyszłość, do których należy zagwarantowanie rentowności unijnego sektora rolnego, który będzie w stanie sprostać wzrastającemu zapotrzebowaniu na żywność na świecie.
Zebrani mieli okazję skosztować regionalnych specjałów i produktów wysokiej jakości z całej UE, które ukazywały przede wszystkim różnorodność unijnego sektora zbóż. Organizacje członkowskie udostępniły produkty zawierające zboża, jak np. Guinness z Irlandii, piwo Chimay z Belgii, szwedzkie piwo typu ale Jonsson oraz angielskie piwo. Zaprezentowano także drukarkę 3D, w której stosuje się bioplastiki wyprodukowane z francuskich zbóż. Można było spróbować również makaronów z Węgier i Włoch, wysokiej jakości dżemów, miodu i serów z Węgier, portugalskiej oliwy z oliwek (Azeite de Moura) z naszych spółdzielni oraz chleba i wina z Hiszpanii, Węgier (Pinot noir) i Włoch (Poggio Apricale IGT Toscana), wyprodukowanego przez Tenuta Brunelli, należącą do Luki Brunelli, przewodniczącego Cia Toscana.
Podczas koktajlu można było również poznać nowych posłów do PE. Wybitni prelegenci wyrazili swoją opinię na temat przyszłości europejskiego rolnictwa. W przyjęciu wzięli udział nowi eurodeputowani, członkowie Komisji Europejskiej i Rady, przedstawiciele prasy, członkowie Copa-Cogeca, NGO i konsumenci.
Wydarzenie wpisuje się w kampanię ,,2014 WPR się liczy’’ zorganizowaną w Międzynarodowym Roku Rolnictwa Rodzinnego ONZ. Ogłoszono również wyniki konkursu fotograficznego, którego tematem przewodnim były gospodarstwa rodzinne i spółdzielnie rolnicze. Główną nagrodę przyznano Hansowi-Peterowi Zwicklhuberowi z Austrii, który na zdjęciu uchwycił swoją córkę i brata, który zajmuje się produkcją zbóż i wieprzowiny.