Polska delegacja, pod przewodnictwem podsekretarza stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi RP, Andrzeja Dychy przebywała w dniach 7-8 kwietnia br. w Kijowie, gdzie odbyły się rozmowy z delegacją ukraińską. Delegacji ukraińskiej przewodziła premier Ukrainy, Julia Tymoszenko. Rozmowy dotyczyły aktualnej sytuacji na rynku mięsa na Ukrainie i możliwości zwiększenia dostaw polskiego surowca mięsnego na ten rynek.
Strona ukraińska poinformowała o szacunkowej wartości deficytu surowca mięsnego w wysokości 350-500 rys. ton mięsa rocznie oraz o planowanych działaniach ukierunkowanych na zwiększenie podaży mięsa z zagranicy (ustanowienie kontyngentu na bezcłowy wwóz mięsa na Ukrainę w wysokości 350 tys. ton rocznie, przy jednoczesnym obniżeniu cła na import mięsa w wysokościach przewyższających ustanowiony kontyngent.
Strona polska przedstawiła propozycje działań, których realizacja przyczyni się do zwiększenia eksportu mięsa z Polski na Ukrainę: obniżenie stawek celnych, istotne zwiększenie liczby polskich ubojni i zakładów mięsnych posiadających wymagane przez przepisy prawne Ukrainy pozwolenia weterynaryjne, zniesienie ograniczeń w imporcie mięsa drobiowego z Polski na Ukrainę.
W dniu dzisiejszym uzgodniono m.in.:
1. Strona ukraińska, niezwłocznie po ich ustaleniu, przekaże stronie polskiej zasady dostaw do 25 tys. ton mięsa z Polski miesięcznie na zasadach bezcłowych na potrzeby interwencji dokonywanych przez Państwowy Komitet Ukrainy ds. Państwowych Rezerw Materiałowych. Strony wspólnie opracują mechanizm realizacji dostaw i dokonywania płatności.
2. Strona polska podkreśliła, iż oczekuje dopuszczenia do eksportu na Ukrainę wszystkich polskich ubojni i zakładów mięsnych posiadających pozwolenia weterynaryjne dopuszczające produkcję tych zakładów do obrotu na jednolitym rynku UE. Strona ukraińska zobowiązała się do rozważania takiej możliwości. Służby weterynaryjne obu krajów przeprowadzą w najbliższym możliwym terminie w Warszawie dalsze rozmowy na ten temat.
3. Do czasu zakończenia rozmów ukraińska strona rozpatrzy możliwość odnośnie możliwości dopuszczenia do eksportu na Ukrainę polskich ubojni i zakładów mięsnych posiadających pozwolenia weterynaryjne dopuszczające produkcję tych zakładów do obrotu na jednolitym rynku UE oraz gwarancje Głównego Lekarza Weterynarii. Strony podejmą działania na rzecz zwiększenia liczby polskich ubojni i zakładów mięsnych posiadających wymagane przez przepisy prawne Ukrainy pozwolenia weterynaryjne, w tym:
- Główny Lekarz Weterynarii RP niezwłocznie poinformuje pisemnie o usunięciu naruszeń weterynaryjno-sanitarnych, wykrytych w 17 polskich zakładach mięsnych, kontrolowanych przez ukraińskich inspektorów weterynaryjnych w lipcu 2007 r,, a strona ukraińska niezwłocznie po otrzymaniu tej informacji podejmie decyzję, co do wydania tym zakładom stosownych pozwoleń weterynaryjnych;
- strona polska przekaże w terminie do 10 kwietnia 2008 r. pisemny wykaz kolejnych polskich ubojni i zakładów mięsnych rekomendowanych do przeprowadzenia kontroli przez ukraińskie służby weterynaryjne, a strona ukraińska w możliwie najbliższym terminie dokona inspekcji tych podmiotów i podejmie decyzję w sprawie wydania im stosownych pozwoleń, w tym w terminie do 12 kwietnia 2008 r. rozpocznie inspekcję 15 wskazanych przez stronę polską podmiotów i podejmie decyzje w sprawie wydania im pozwoleń;
- strona ukraińska będzie sukcesywnie dokonywała kontroli i podejmowała decyzje w sprawie wydania pozwoleń pozostałym polskim ubojniom i zakładom mięsnym, zainteresowanym eksportem swojej produkcji na Ukrainę.
4. Strona ukraińska rozpatrzy w terminie do 11 kwietnia 2008 r. aktualnie obowiązujące ograniczenia w dostępie polskiego mięsa drobiowego na Ukrainę.
5. Strony podejmą działania na rzecz uproszczenia przekraczania polsko-ukraińskiej granicy przez transporty przewożące ładunki mięsa z Polski aa Ukrainę. W szczególności strona polska rozważy niezbędne dla przyspieszenia odprawy działania organizacyjne po polskiej stronie granicy, a strona ukraińska zwiększy ilości punktów kontroli granicznej, w których możliwa będzie odprawa celna importowanego z Polski mięsa, oraz rozpatrzy możliwości w zakresie przyspieszenia procedur odprawy celnej.
6101679
1