Rozgrzewająca zupa krem warzywno-serowy z chipsami z buraków
3 grudnia 2015
Zupa to nie tylko prosty i szybki w przygotowaniu posiłek, ale też źródło wielu witamin i składników mineralnych zawartych w warzywach, z których ją przygotowujemy. Wśród wielu zalet tego dania wymienić należy zwłaszcza właściwości rozgrzewające. Nic więc dziwnego, że zupa to idealna potrawa na jesienne chłody.
Decydując się na ugotowanie zupy przede wszystkim oszczędzamy czas i pieniądze (to jedno z tańszych dań). Poprzez wybór określonych składników mamy też możliwość samodzielnego decydowania o jej smaku i gęstości. – Ciekawą alternatywą dla zagęstników takich jak mąka czy śmietana może być serek topiony. Dzięki niemu nasza zupa nie tylko uzyska idealnie kremową konsystencję, ale też nabierze charakterystycznego, śmietankowego smaku – podpowiada Ewa Polińska, ekspert z Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej w Mońkach.
– Dodając serek topiony pamiętajmy, aby dokładnie rozpuścić go w wywarze. Smakowitym dodatkiem do takiej warzywnej zupy będą cieniutkie chipsy z buraka – podpowiada Ewa Polińska.
Krem warzywno-serowy z chipsami z buraków
Składniki:
2 pory
1 średniej wielkości seler
2 pietruszki
300 g (3 opakowania) serka topionego MSM Mońki
100 ml słodkiej śmietanki
sól, pieprz ziołowy do smaku
rosół lub woda
2 czerwone buraki Wykonanie:
Warzywa obrać, pokroić w kostkę. Podlać rosołem lub wodą, tak aby je przykryć. Ugotować do miękkości. Dodać serek topiony, śmietankę i przyprawy. Całość zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Zupę podawać z chipsami z buraków. Chipsy:
Buraki umyć, obrać i pokroić w cieniutkie plasterki. Usmażyć w głębokim oleju, aż zaczną się wywijać brzegi (ok. 3-4 min.) Odsączyć na ręczniku papierowym.
Smacznego!
Informacje o firmie:
Moniecka Spółdzielnia Mleczarska w Mońkach należy do grona najnowocześniejszych zakładów mleczarskich
w Polsce. Powstała 1 maja 1972 roku z połączenia Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Dolistowie i Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Krypnie. MSM specjalizuje się w produkcji serów dojrzewających typu holenderskiego i szwajcarskiego, masła extra i miksów tłuszczowych, oraz wyrobów proszkowanych: serwatki
w proszku i okresowo odtłuszczonego mleka w proszku.
Produkcja w MSM w Mońkach odbywa się przy pomocy najnowszych technologii. Kontrola na każdym etapie wytwarzania gwarantuje, iż produkty są najwyższej jakości. Potwierdza to wdrożony i certyfikowany system Zarządzania Jakością ISO 9001:2000, a także Zakładowy Kodeks Dobrej Praktyki Produkcyjnej / Dobrej Praktyki Higienicznej GMP/GHP oraz System HACCP.
Więcej informacji: www.msm-monki.pl