Ptak_Waw_CTR_2024

Rozdadzą mieszkańcom dwa tysiące tuszek gęsi

9 listopada 2012
Dwa tysiące świeżych gęsich tuszek rozda w piątek mieszkańcom województwa samorząd kujawsko-pomorski. Regionalne władze od kilku lat propagują świętowanie Święta Niepodległości przy potrawach z gęsiny.
"Od czterech lat, w ramach kampanii +Kujawsko-pomorska gęsina na świętego Marcina+ zachęcamy mieszkańców naszego regionu do celebrowania Narodowego Święta Niepodległości przy rodzinnym stole i potrawach przyrządzonych z wyjątkowego mięsa, jakim jest gęsina" - przypominał w czwartek Piotr Całbecki, marszałek województwa kujawsko-pomorskiego.
Dla mieszkańców regionu marszałek ufundował 2 tys. świeżych gęsich tuszek do przygotowania na świąteczny obiad z okazji 11 listopada. Aby otrzymać gęś należało uczestniczyć w konkursach ogłaszanych przez lokalne media.
"Gęsi rozdamy 9 listopada w wyznaczonych miejscach we wszystkich miastach powiatowych w województwie. Chcemy, by osoby, które wygrały gęś, przygotowały ją i spożyły podczas świątecznego rodzinnego obiadu z okazji Narodowego Święta Niepodległości" - zaznaczył marszałek.
W ramach kampanii prowadzonej przez samorząd wojewódzki, mieszkańcy będą mogli także przesyłać do urzędu marszałkowskiego swoje relacje, przepisy, zdjęcia i filmy z biesiadowania. Najlepsze i najciekawsze zostaną nagrodzone.
Akcje promocyjne gęsiny organizowane 11 listopada, czyli w dniu wspominania przez Kościół św. Marcina. Gęsie mięso jest nie tylko ważnym składnikiem tradycyjnej kuchni regionu kujawsko-pomorskiego, ale także odgrywa dużą rolę w tutejszej gospodarce hodowlanej, choć wciąż większość produkcji kierowana jest na eksport.
"To u nas, w Kołudzie Wielkiej, w powiecie inowrocławskim, działa Zakład Doświadczalny Instytutu Zootechniki zaopatrujący w gęsi materiał hodowlany rolników w całej Polsce. Możemy się też pochwalić hodowcami, którzy z sukcesem proponują ten rodzaj drobiu na krajowe i zagraniczne stoły" - podkreśliła Beata Krzemińska, rzeczniczka marszałka.
O starym zwyczaju podawania dań z gęsi 11 listopada świadczy m.in. wiersz Kaspra Twardowskiego z 1630 r., którym pisał: "Polacy zaś ten zwyczaj mają, dzień świętego Marcina gęś tłustą piekają".
Potwierdzenie tego zwyczaju można znaleźć też licznych przysłowiach, m.in.: "Święto Marcina - dużo gęsie się zarzyna", "Na świętego Marcina lepsza gęś niźli zwierzyna", "Na Marcina gęś do komina", "Gdy Marcinowa gęś po wodzie, będzie Boże Narodzenie po wodzie".
Województwo kujawsko-pomorskie szczyci się hodowlą doskonałych pod względem smaku i właściwości odżywczych gęsi kołudzkich i rypińskich.
Gęś biała kołudzka to odmiana produkowana w renomowanym ośrodku hodowlanym w Kołudzie Wielkiej koło Inowrocławia, który jest dostarczycielem materiału hodowlanego dla gęsich ferm w całej Polsce. Udział tej odmiany w polskim eksporcie gęsiny stanowi 95 procent.
Gęś rypińska jest rodzimą, lokalną odmianą gęsi, sklasyfikowaną na początku XX wieku.


POWIĄZANE

Tuż przed corocznymi wyjazdami na Wszystkich Świętych e-petrol.pl nie ma pomyśln...

Copa Cogeca, CEJA, EFFAT i GEOPA jako największe organizacje rolnicze, związki z...

Amerykański departament rolny opublikował dane eksportowe U.S. Census Bureau (US...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę