Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Rośnie zainteresowanie żywnością niskoprzetworzoną

3 grudnia 2015
W Trójmieście rośnie zainteresowanie żywnością niskoprzetworzoną. W maju będą otwarte dwa nowe bazary, na których swoje towary i produkty sprzedawać będą producenci i rolnicy z Pomorza. Organizatorem przedsięwzięcia są studenci.
Bazary niskoprzetworzonej żywności organizuje Koło Naukowe Strateg Uniwersytetu Gdańskiego (UG) w ramach projektu Bo Ze Wsi. Wystawcy proponują głównie żywność: pieczywo, owoce, warzywa, kozie sery, świeże zioła, wędzone ryby i wędliny.
Pierwszy bazar Bo Ze Wsi uruchomiono ponad rok temu w Oliwie. 1 maja rozpoczął działalność podobny bazar w Gdyni w Pomorskim Parku Naukowo-technologicznym, a w przyszłym tygodniu w hali Olivia w Gdańsku ma ruszyć "Bazar Natury".
Jakub Pszczoła z koła naukowego działającego na wydziale zarządzania UG przekonuje, że bazary otwierane są na życzenie klientów. "Zauważyliśmy, że jest bardzo duże zapotrzebowanie i dużo mieszkańców - nie tylko z Gdańska, ale też z całego Trójmiasta i okolic - przyjeżdża do Oliwy, dlatego postanowiliśmy otworzyć bazar w Gdyni" - powiedział. Dodał, że w ciągu pięciu godzin bazar odwiedza ok. 500 klientów. Swoje produkty oferuje ok. 20 wystawców. Tyle samo sprzedających ma być początkowo też na gdyńskim bazarze.
Poinformował, że wystawcy sami zgłaszają się do koła naukowego, bo są zainteresowani sprzedażą swoich produktów na bazarach.
Lider projektu Bo Ze Wsi Damian Olszewski wskazał, że otwierany 8 maja "Bazar Natury" w hali Olivia ma być jednym z większych na Pomorzu. Na początku ma być ok. 25-30 wystawców, a docelowo - około 50. Wyjaśnił, że głównym celem organizowania bazarów jest wyeliminowanie pośredników w sprzedaży żywności i umożliwienie zakupu produktów bezpośrednio od lokalnych rolników i producentów.
W Gdańsku bazar czynny jest w co drugi piątek w godz. 14-19 w Domu Zarazy w Oliwie; w Gdyni ma działać zaś w każdy czwartek również w godz. 14-19. Również w czwartki ma być otwierany bazar w hali Olivia w Gdańsku.


POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę