Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Rośnie światowa produkcja awokado

7 grudnia 2009
W ostatnich latach światowa produkcja owoców awokado wzrosła do wolumenu około 3,6-3,8 mln ton rocznie. Najważniejszym światowym producentem są kraje Ameryki Południowej i Centralnej - informuje FAMMU/FAPA.
Największym globalnym producentem awokado jest Meksyk, a tuż z a nim Chile. W sumie zbiory w tych dwóch krajach stanowią około 40 proc. światowej produkcji. Kolejne miejsca zajmują Peru, Stany Zjednoczone oraz Indonezja.
W sezonie 2008/09 łączny wolumen zbiorów owoców awokado Meksyku wyniósł 1,15 mln ton, z czego około 330 tys. ton owoców zostało wyeksportowane między innymi do USA, Kanady, Francji oraz Japonii.
Drugie miejsce pod względem wolumenu produkcji zajmuje Chile, a prognoza produkcji w sezonie 2009/2010 zakłada wielkość 260 tys. ton, z czego 185 tys. ton skierowane zostanie na eksport (w tym 45 proc. trafi na rynek europejski).
W 2007 roku łączny wolumen importu owoców awokado zarówno przez Stany Zjednoczone jaki i państwa europejskie stanowił łącznie 86 proc. światowych dostaw.
W okresie od 2003 do 2006 roku wolumen importu awokado w USA wzrósł o 125 proc., a w Europie o 35 proc. Zespół Monitoringu Zagranicznych Rynków Rolnych W przypadku państw unijnych - w zasadzie jedynym producentem awokado jest Hiszpania z rocznym wolumenem na poziomie około 60 tys. ton. Ponadto około 7-8 tys. ton owoców awokado zbierane jest corocznie na Wyspach Kanaryjskich.





POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę