W ostatnich latach światowa produkcja owoców awokado wzrosła do wolumenu około 3,6-3,8 mln ton rocznie. Najważniejszym światowym producentem są kraje Ameryki Południowej i Centralnej - informuje FAMMU/FAPA.
Największym globalnym producentem awokado jest Meksyk, a tuż z a nim Chile. W sumie zbiory w tych dwóch krajach stanowią około 40 proc. światowej produkcji. Kolejne miejsca zajmują Peru, Stany Zjednoczone oraz Indonezja.
W sezonie 2008/09 łączny wolumen zbiorów owoców awokado Meksyku wyniósł 1,15 mln ton, z czego około 330 tys. ton owoców zostało wyeksportowane między innymi do USA, Kanady, Francji oraz Japonii.
Drugie miejsce pod względem wolumenu produkcji zajmuje Chile, a prognoza produkcji w sezonie 2009/2010 zakłada wielkość 260 tys. ton, z czego 185 tys. ton skierowane zostanie na eksport (w tym 45 proc. trafi na rynek europejski).
W 2007 roku łączny wolumen importu owoców awokado zarówno przez Stany Zjednoczone jaki i państwa europejskie stanowił łącznie 86 proc. światowych dostaw.
W okresie od 2003 do 2006 roku wolumen importu awokado w USA wzrósł o 125 proc., a w Europie o 35 proc. Zespół Monitoringu Zagranicznych Rynków Rolnych W przypadku państw unijnych - w zasadzie jedynym producentem awokado jest Hiszpania z rocznym wolumenem na poziomie około 60 tys. ton. Ponadto około 7-8 tys. ton owoców awokado zbierane jest corocznie na Wyspach Kanaryjskich.