Według danych francuskiego przemysłu drobiarskiego, w 2009 r. we Francji spożycie foie gras - wzrosło o 7,5 proc. wobec 2008 r. do 8,8 tys. ton.
Ten popularny we Francji pasztet z otłuszczonych wątróbek gęsi lub kaczek znalazł nabywców w 600 tys. nowych gospodarstwach domowych. Krajowa produkcja surowego foie gras obniżyła się w ciągu roku o 5 proc. do 18,82 tys. ton, jednak wraz z importem w wysokości 4,2 tys. ton udało się zaspokoić popyt.
Sprzedaż na rynki zagraniczne wygenerowała nadwyżkę w handlu w wysokości 36 mln euro, pomimo iż eksport surowego foie gras był o 18 proc. niższy niż przed rokiem (2,17 tys. ton), a przetworzonego - o 1 proc. niższy (2,18 tys. ton).
Francja produkuje rocznie trzy czwarte ilości foie gras na świecie, z czego 97 proc. pochodzi z wątróbek kaczych. Sektor produkcji tego pasztetu zatrudnia 30 tys. osób, a wartość sprzedaży wynosi 1,7 mld euro rocznie. Co najmniej 80 proc. pasztetu wyprodukowanego we Francji trafia na rynek krajowy.