Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Rośnie sprzedaż foie gras

4 maja 2010
Według danych francuskiego przemysłu drobiarskiego, w 2009 r. we Francji spożycie foie gras - wzrosło o 7,5 proc. wobec 2008 r. do 8,8 tys. ton.
Ten popularny we Francji pasztet z otłuszczonych wątróbek gęsi lub kaczek znalazł nabywców w 600 tys. nowych gospodarstwach domowych. Krajowa produkcja surowego foie gras obniżyła się w ciągu roku o 5 proc. do 18,82 tys. ton, jednak wraz z importem w wysokości 4,2 tys. ton udało się zaspokoić popyt.
Sprzedaż na rynki zagraniczne wygenerowała nadwyżkę w handlu w wysokości 36 mln euro, pomimo iż eksport surowego foie gras był o 18 proc. niższy niż przed rokiem (2,17 tys. ton), a przetworzonego - o 1 proc. niższy (2,18 tys. ton).
Francja produkuje rocznie trzy czwarte ilości foie gras na świecie, z czego 97 proc. pochodzi z wątróbek kaczych. Sektor produkcji tego pasztetu zatrudnia 30 tys. osób, a wartość sprzedaży wynosi 1,7 mld euro rocznie. Co najmniej 80 proc. pasztetu wyprodukowanego we Francji trafia na rynek krajowy.



POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę