Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Rośnie spożycie serów w Polsce

2 sierpnia 2013
FAMMU/FAPA podaje, że przeciętne roczne spożycie serów na osobę w Polsce wciąż znacznie odbiega od średniej krajów UE, w 2011 roku było średnio niższe o 33,3 proc. niż w państwach członkowskich. Nie jest jednak najniższe w Europie. Z przeciętnym rocznym spożyciem serów na poziomie 11,4 kg na osobę w 2011 roku Polska wyprzedza m.in Słowację, Hiszpanię i Irlandię.
Ponadto od 2006 roku w naszym kraju obserwowana jest wzrostowa tendencja w ilości spożywanych serów na osobę, nie ma ona jednak wysokiej dynamiki, od 2006 roku do 2011 wskaźnik ten wzrósł zaledwie o 7,5%. Większym popytem cieszą się sery twarogowe, aniżeli dojrzewające i topione. W 2011 roku na 1 kg konsumowanych serów dojrzewających i topionych przypadało ponad 1,4 kg serów twarogowych.
W poprzednich latach stosunek ten był podobny. Wśród krajów UE największym wskaźnikiem ilości spożywanych serów w przeliczeniu na osobę cieszy się Francja (26,3 kg/os. w 2011 roku) wysokie wartości osiąga także Grecja (23,4 kg/os. w obserwowanym okresie) i Niemcy, gdzie w analizowanym przedziale czasowym wskaźnik ten był stabilny osiągając wartości z przedziału 22 - 22,9 kg/osobę.
Duży spadek wskaźnika dla całej UE obserwowany w 2007 roku spowodowany był przyłączeniem nowych państw (Bułgarii i Rumunii), w których spożycie sera było niższe niż w krajach dawnej UE 25. Analizując resztę świata, poza Unią Europejską warto zwrócić uwagę na bardzo niskie wartości wskaźnika spożycia serów na osobę w Japonii, gdzie przeciętny mieszkaniec w ciągu roku konsumuje poniżej 2 kg serów rocznie. Wśród ważniejszych rynków pod względem handlu i konsumpcji przetworów mlecznych należy wspomnieć również o USA, gdzie sytuacja w zakresie spożycia serów na osobę jest bardzo stabilna, i w analizowanym okresie wskaźnik spożycia kształtował się na poziomie od 14,7 do 15,1 kg na osobę, podobna sytuacja obserwowana jest w Australii, jednak tam wskaźnik ten ustabilizował się na niższym poziomie (11,9 - 12,5 kg/os.)
Analizując dynamikę zmian w latach 2006-2011 zauważalny jest duży wzrost w ilości spożywanych serów na osobę w Słowacji (+31,9%) i w Meksyku (+40,9%), jednak przeciętny mieszkaniec tego kraju spożywa ok. 3 kg serów rocznie. Największą zniżkę w całym analizowanym okresie odnotowano natomiast w Nowej Zelandii (-32,8%), gdzie wartość wskaźnika spadła z 6,7 kg/os. do 4,5 kg.



POWIĄZANE

Integracja ukraińskiego rynku rolnego z Unią Europejską wymaga zwiększenia ogóln...

Trwa serial związany ze zwrotami gruntów rolnych dzierżawionych przez podmioty (...

Według stanu na 21 listopada cukrownie zrzeszone w Krajowym Stowarzyszeniu Produ...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę