OPOLAGRA_2025
AgroShow_05_2025_Zielone

Rośnie spożycie ryb

9 maja 2005

W ubiegłym roku aż o 10 proc. - do 11,5 kg na osobę - wzrosło krajowe spożycie ryb. To jednak aż o 50 proc. mniej niż w krajach "starej" Unii

Polska należy do krajów o niskim spożyciu ryb. Mniej niż w naszym kraju konsumuje się ryb na Węgrzech, Słowacji, w Słowenii i Czechach. Niewiele więcej spożywają Niemcy, Łotwa i Irlandia. Przodują Portugalia i Hiszpania.

Polacy najchętniej jedzą ryby morskie (ponad 85 proc. spożycia). Ich konsumpcja (według danych bilansowych) przekroczyła 10 kg i była o 13 proc. wyższa niż przed rokiem. Najwyższa była dynamika spożycia szprotów, łososi oraz śledzi, natomiast spadło spożycie morszczuków. Najchętniej zjadaną rybą słodkowodną jest karp.


POWIĄZANE

Związek Pracodawców Transport i Logistyka Polska (TLP) alarmuje: Bruksela finali...

Konsumenci zwracają większą uwagę na jakość i pochodzenie owoców i warzyw, chętn...

Z najnowszego komunikatu Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi opublikowanym w PA...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę