biogaz_09_2025

Rośnie spożycie ryb

9 maja 2005

W ubiegłym roku aż o 10 proc. - do 11,5 kg na osobę - wzrosło krajowe spożycie ryb. To jednak aż o 50 proc. mniej niż w krajach "starej" Unii

Polska należy do krajów o niskim spożyciu ryb. Mniej niż w naszym kraju konsumuje się ryb na Węgrzech, Słowacji, w Słowenii i Czechach. Niewiele więcej spożywają Niemcy, Łotwa i Irlandia. Przodują Portugalia i Hiszpania.

Polacy najchętniej jedzą ryby morskie (ponad 85 proc. spożycia). Ich konsumpcja (według danych bilansowych) przekroczyła 10 kg i była o 13 proc. wyższa niż przed rokiem. Najwyższa była dynamika spożycia szprotów, łososi oraz śledzi, natomiast spadło spożycie morszczuków. Najchętniej zjadaną rybą słodkowodną jest karp.


POWIĄZANE

Po rozpoznaniu jawnym Sąd Najwyższy stwierdził ważność wyboru Karola Nawrockiego...

Są symbolem statusu, świętowania ważnych wydarzeń i nomen omen szampańskiej zaba...

Złe wieści dla kawoszy. Ceny w sklepach mocno rosną i to może szybko się nie zmi...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę