Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Rośnie spożycie ryb

9 maja 2005

W ubiegłym roku aż o 10 proc. - do 11,5 kg na osobę - wzrosło krajowe spożycie ryb. To jednak aż o 50 proc. mniej niż w krajach "starej" Unii

Polska należy do krajów o niskim spożyciu ryb. Mniej niż w naszym kraju konsumuje się ryb na Węgrzech, Słowacji, w Słowenii i Czechach. Niewiele więcej spożywają Niemcy, Łotwa i Irlandia. Przodują Portugalia i Hiszpania.

Polacy najchętniej jedzą ryby morskie (ponad 85 proc. spożycia). Ich konsumpcja (według danych bilansowych) przekroczyła 10 kg i była o 13 proc. wyższa niż przed rokiem. Najwyższa była dynamika spożycia szprotów, łososi oraz śledzi, natomiast spadło spożycie morszczuków. Najchętniej zjadaną rybą słodkowodną jest karp.


POWIĄZANE

Słoneczniki to jedne z najbardziej rozpoznawalnych i cenionych roślin zarówno w ...

Dużo pisze się w różnych rolniczych mediach na temat konkurencyjności europejski...

Trwa serial związany ze zwrotami gruntów rolnych dzierżawionych przez podmioty (...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę