FAMMU/FAPA podaje, że według szacunków Express-Obzor, w 2010 r. rosyjska produkcja wieprzowiny zwiększyła się o 15 proc. Wzrost wytwarzania miał jednak miejsce tylko w trzech z ośmiu okręgów federalnych Rosji.
Niemal połowa całkowitej produkcji mięsa wieprzowego pochodzi z Centralnego Okręgu Federalnego, gdzie skoncentrowana jest głównie w obwodzie biełgorodzkim. Zwiększającej się podaży wieprzowiny ze źródeł krajowych sprzyjają niższe koszty wytwarzania, oszczędność kosztów pasz oraz modernizacja procesu produkcji.
Polityka państwa wspierająca rodzimą wytwórczość mięsa ma m.in. na celu stopniowe ograniczenie importu mięsa poprzez zmniejszanie kontyngentów przywozowych. Kontyngent na wieprzowinę na 2012 r. został zredukowany o 150 tys. ton wobec 2011 r. do 320 tys. ton.
Od 2010 r. rząd rosyjski podniósł również cła w imporcie żywca trzody chlewnej.