A_BIO_AGRO_950

Rośnie produkcja wieprzowiny w Rosji

10 września 2011
FAMMU/FAPA podaje, że według szacunków Express-Obzor, w 2010 r. rosyjska produkcja wieprzowiny zwiększyła się o 15 proc.  Wzrost wytwarzania miał jednak miejsce tylko w trzech z ośmiu okręgów federalnych Rosji.

Niemal połowa całkowitej produkcji mięsa wieprzowego pochodzi z Centralnego Okręgu Federalnego, gdzie skoncentrowana jest głównie w obwodzie biełgorodzkim. Zwiększającej się podaży wieprzowiny ze źródeł krajowych sprzyjają niższe koszty wytwarzania, oszczędność kosztów pasz oraz modernizacja procesu produkcji.
Polityka państwa wspierająca rodzimą wytwórczość mięsa ma m.in. na celu stopniowe ograniczenie importu mięsa poprzez zmniejszanie kontyngentów przywozowych. Kontyngent na wieprzowinę na 2012 r. został zredukowany o 150 tys. ton wobec 2011 r. do 320 tys. ton.

Od 2010 r. rząd rosyjski podniósł również cła w imporcie żywca trzody chlewnej.



POWIĄZANE

Osiem największych organizacji zrzeszających krajowych producentów zwierzęcych w...

Złudzenie solidarności. Prawo europejskie stanowione w interesie najsilniejszych...

Rekordowe prognozy dla Rosji Federacja Rosyjska w 2025 roku osiągnie 137,1 mln t...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę