FAMMU/FAPA podaje, że w pierwszych dziewięciu miesiącach 2011 roku liczba ubojów owiec w krajach Unii Europejskiej zwiększyła się o 2 proc. Większa liczba ubojów zwierząt oraz ich cięższa waga przyczyniły się także do wzrostu produkcji mięsa owczego o 3 proc.
Więcej jagniąt ubito w Wielkiej Brytanii (o 5 proc.) oraz we Francji i w Irlandii (wzrost po 3 proc.), mniej zaś we Włoszech oraz w Grecji.
Liczba ubojów dorosłych owiec zwiększyła się w Unii o 5 proc., w tym najbardziej w Hiszpanii (o 5 proc.), we Francji (o 6 proc.) oraz w Wielkiej Brytanii (o 7 proc.). Największe spadki ubojów zanotowano w Irlandii (10 proc.) oraz we Włoszech (13 proc.). W całym 2011 roku produkcja mięsa owczego w UE była prawdopodobnie o 2 proc. wyższa w porównaniu z 2010 rokiem.