Biogaz_III Forum 2025

Rośnie produkcja mięsa owczego w UE

28 lutego 2012
FAMMU/FAPA podaje, że w pierwszych dziewięciu miesiącach 2011 roku liczba ubojów owiec w krajach Unii Europejskiej zwiększyła się o 2 proc. Większa liczba ubojów zwierząt oraz ich cięższa waga przyczyniły się także do wzrostu produkcji mięsa owczego o 3 proc.

Więcej jagniąt ubito w Wielkiej Brytanii (o 5 proc.) oraz we Francji i w Irlandii (wzrost po 3 proc.), mniej zaś we Włoszech oraz w Grecji.

Liczba ubojów dorosłych owiec zwiększyła się w Unii o 5 proc., w tym najbardziej w Hiszpanii (o 5 proc.), we Francji (o 6 proc.) oraz w Wielkiej Brytanii (o 7 proc.). Największe spadki ubojów zanotowano w Irlandii (10 proc.) oraz we Włoszech (13 proc.). W całym 2011 roku produkcja mięsa owczego w UE była prawdopodobnie o 2 proc. wyższa w porównaniu z 2010 rokiem.



POWIĄZANE

Fundacja WWF Polska rozstrzygnęła konkurs na Rolnika Roku. Celem konkursu jest p...

Wydany przez amerykański resort rolnictwa (USDA) "Exporter Guide Annual" dla Wie...

Waszyngton, D.C., 17 czerwca 2025 – Sekretarz Rolnictwa Brooke L. Rollins ogłosi...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę