FAMMU/FAPA podała, że według danych argentyńskiej izby producentów drobiu, w ciągu ostatniej dekady produkcja jaj w Argentynie wzrosła o ponad połowę .
Sprzyjały temu wzrost krajowego zapotrzebowania i eksportu. Spożycie na jednego mieszkańca kraju zwiększyło się o 63 proc. i wynosi obecnie 227 szt. jaj rocznie, a do 2017 r. wzrośnie do 274 szt.
Wartość wywozu wzrosła od 3 mln USD w 2003 r. do ok. 40 mln USD w 2012 r., a do 2017 r. prognozuje się poziom 76 mln USD. Odbiorcami są kraje z obu Ameryk, Europy, Azji i Afryki. Szacuje się, że do 2017 r. argentyński eksport jaj i produktów jajecznych zwiększy się o 2500 proc.
W 2003 r. populacja kur niosek w Argentynie liczyła 24 mln szt., obecnie wynosi 37 mln szt., a do 2017 r. wzrośnie prawdopodobnie do 47 mln szt.
W ciągu ostatnich 10 lat inwestycje w argentyńskim sektorze jaj wynosiły średnio 34 mln USD rocznie, a do 2017 r. przewiduje się ich zwiększenie do 46,2 mln USD.
Argentyna jest znaczącym dostawcą przetworów jajecznych na rynek UE. W pierwszym półroczu 2013 r. wysyłki zmniejszyły się jednak prawie o 40 proc. w skali roku do ok. 4 tys. ton.