Jak informuje FAMMU/FAPA, ukraińskie zrzeszenie producentów drobiu podaje, że w 2011 r. krajowa produkcja drobiu wyniosła ok. 1 mln ton i była o 5 proc. wyższa od tej z 2010 r. (954 tys. ton).
Poziom produkcji w 2012 r. może być wyższy o kolejne 3-5 proc. Zdaniem ekspertów, niewielka skala wzrostu produkcji jest wynikiem niskiej siły nabywczej ukraińskiego społeczeństwa. Z tego powodu, w pierwszym półroczu 2011 r. producenci drobiu na Ukrainie sprzedawali swoje produkty po cenie niższej od kosztów produkcji, wzrost cen miał miejsce dopiero w drugiej połowie roku, jednak marża była niska.
Na 2012 r. prognozowane są stabilne ceny ukraińskiego drobiu, a wahania nie powinny przekroczyć 2-3 proc. Głównym czynnikiem wzrostu branży drobiarskiej będzie rozwój eksportu. W ubiegłym roku na rynki zagraniczne wywieziono niemal 50 tys. ton mięsa drobiowego, o ponad połowę więcej niż w 2010 r. Głównymi rynkami zbytu były Rosja i Kazachstan, stąd relacje z państwami unii celnej będą decydowały o dalszym wzroście eksportu. Ukraina wprowadza również swoje produkty na nowe rynki zbytu - w szczególności z Azji Południowo-Wschodniej.