Pomimo, że na Rynek trafiają nadal ogórki z krajowej produkcji, to coraz częściej uzupełniane są importem, a to z powodu cen. Krajowe ogórki sprzedawane są teraz w cenie hurtowej od 5,50 zł do 7 zł za kilogram, a importowane od 4,20 do 5,00 zł. Nadal w pełnej ofercie odmianowej są krajowe pomidory, zwykłe w cenach od 2,66 do 4,33 zł za kg, malinowe od 6,00 do 9,00 zł za kilogram (opakowania po 6 kilogramów).
Ceny krajowych ogórków w porównaniu z ubiegłym rokiem są o połowę wyższe, ale ta tendencja dotyczy także ogórków importowanych. O 1.3 droższe są krajowe pomidory. Z importowanych warzyw na polski rynek wchodzą już papryka, cukinia i bakłażany.
Krajowych warzyw korzeniowych i kapusty jest pod dostatkiem i ceny hurtowe na przestrzeni ostatnich dwóch tygodni nie zmieniły się. Marchew w ofercie hurtowej Rynku w Broniszach jest w cenie 60 groszy za kilogram, to około 14% mniej niż przed rokiem. Cebula, kapusta biała i ziemniaki są ponad 50% tańsze niż rok temu, a średnie ceny hurtowe kształtują się na poziomie 43 grosze za kilogram cebuli (worki po 10 kg), 33 grosze za kilogram kapusty i 33 groszy za kilogram ziemniaków (worki po 15 kg).
Tendencja niższych cen występuje także w jabłkach i gruszkach. Większość krajowych odmian jabłek jest około ½ tańsza niż rok temu. Ceny hurtowe dla Antonówki to około 1 zł za kilogram (skrzynki po 15 kg), w podobnej cenie Lobo. Delicates i Gala w cenie około 1,25 zł za kilogram. Tanie są też orzechy włoskie po 7 zł za kilogram, laskowe 11-12 zł/kg.