FAMMU/FAPA podała, że w minionym, 2013 roku Litwini wyeksportowali łącznie 672,6 tys. ton owoców i warzyw świeżych (w tym 344,5 tys. ton stanowiły same tylko owoce, a pozostałe 328,1 tys. ton warzywa) wobec 609,1 tys. ton rok wcześniej i 504,5 tys. ton dwa lata temu.
Dla porównania jeszcze w roku 2005 eksport ten łącznie wyniósł 67,2 tys. ton, a w roku 2010 już ponad 412,0 tys. ton. W roku 2013 największe ilości wysłanych z Litwy produktów stanowiły pomidory z wynikiem 107,8 tys. ton oraz jabłka - 52,4 tys. ton czy gruszki - 43,8 tys. ton. Zdecydowanie najważniejszym dla Litwy importerem jej produktów jest Rosja, która w minionym roku zaimportowała ponad 481,0 tys. ton.
Ponadto spore ilości kierowane są na Białoruś - 102,4 tys. ton i Łotwę - 34,3 tys. ton. W przypadku importu - przed rokiem zamknął się wynikiem 810,1 tys. ton, w tym zdecydowaną większość stanowiły owoce i warzyw sprowadzane z państw Unii Europejskiej - w sumie 753,2 tys.
ton. Najwięcej świeżych owoców i warzyw dostarczyła na litewski rynek Holandia - w roku 2013 było to 377,2 tys. ton oraz Hiszpania - niecałe 100,0 tys. ton, Polska - 78,6 tys. ton, a także Włochy - prawie 70,0 tys. ton.