Na rynku krajowym utrzymuje się wzrost cen skupu trzody chlewnej i kurcząt. Od początku lutego obniżają się natomiast ceny skupu bydła. Według danych Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 04-10 marca 2013 r. w Polsce żywiec wieprzowy skupowano średnio po 5,28 zł/kg, o 0,6 proc. drożej niż w poprzednim tygodniu, o 2 proc. drożej niż miesiąc wcześniej i o 4 proc. drożej niż przed rokiem.
W pierwszym tygodniu marca 2013 r. za żywiec wołowy przeciętnie otrzymywano w skupie 6,19 zł/kg, o 3,7 proc. mniej niż tydzień wcześniej. Jednocześnie cena skupu żywca wołowego ukształtowała się na poziomie o 5 proc. niższym niż przed miesiącem i o 4 proc. niższym niż w porównywalnym okresie 2012 r.
W dniach 04-10 marca 2013 r. krajowe zakłady drobiarskie skupowały kurczęta brojlery po 3,99 zł/kg, o 1,3 proc. drożej niż w poprzednim tygodniu, o 6 proc. drożej niż przed miesiącem i o 5 proc. drożej niż rok wcześniej. Za indyki w analizowanym tygodniu płacono w skupie 5,61 zł/kg, nieznacznie (o 0,2 proc.) więcej niż w poprzednim tygodniu. Cena indyków była o 1 proc. wyższa od notowanej przed miesiącem, a także o 1 proc. wyższa niż rok wcześniej.