A_BIO_AGRO_950

Rosną ceny trzody i bydła w USA

5 stycznia 2016

Ceny żywca trzody i bydła w USA mocno zwyżkowały w mijającym tygodniu z uwagi na oczekiwany wzrost eksportu mięsa do Japonii zniszczonej przez trzęsienie ziemi i tsunami - infor,muje FAMMU/FAPA.
Region nawiedzony przez kataklizmy stanowi bowiem znaczny udział w japońskiej produkcji zwierzęcej - 16 proc. produkcji wieprzowiny, 12 proc. - wołowiny i 15 proc. - drobiu.

Zapotrzebowanie na mięso w tym kraju w dłuższym okresie czasu wzrośnie. Według Amerykańskiej Federacji Eksportu Mięsa (USMEF), w 2011 r. eksport mięsa z USA do Japonii wzrośnie wobec roku ubiegłego - wołowiny o 23 proc. do 153 tys. ton o wartości 790 mln USD, a wieprzowiny o 3 proc. do 447 tys. ton za 1,7 mld USD.


POWIĄZANE

Pan Grzeogorza Jedamski, rolnik emeryt od kilku lat zabiego o sprawiedliwą wysok...

Chaber bławatek (Centaurea cyanus L.), nazywany potocznie bławatkiem, to jeden z...

Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) oraz Centrum Kontroli i Prewencji...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę