Od dwóch tygodni na rynku krajowym wzrastają ceny skupu trzody chlewnej - wynika z danych Agencji Rynku Rolnego.
Według danych MRiRW w pierwszej dekadzie lutego w Polsce żywiec wieprzowy skupowano średnio po 5,16 zł/kg, o 1,6 proc. drożej niż w poprzednim tygodniu, ale nieznacznie (o 0,2 proc.) taniej niż miesiąc wcześniej i o 2 proc. taniej niż przed rokiem.
Za żywiec wołowy otrzymywano w skupie 6,54 zł/kg, o 0,2 proc. mniej niż tydzień wcześniej. Jednocześnie cena skupu żywca wołowego kształtowała się na poziomie o 2 proc. wyższym niż przed miesiącem, ale była zbliżona do notowanej w porównywalnym okresie 2012 roku.
Krajowe zakłady drobiarskie skupowały kurczęta brojlery po 3,75 zł/kg, o 1,6 proc. drożej niż w poprzednim tygodniu, ale o 1 proc. taniej niż przed miesiącem. Jednocześnie przeciętna cena skupu kurcząt była zbliżona do notowanej rok wcześniej.
Za indyki płacono w skupie 5,58 zł/kg, o 1 proc. więcej niż w poprzednim tygodniu, o 0,3 proc. więcej niż przed miesiącem i o 1 proc. więcej niż rok wcześniej.