Rośliny i surowce roślinne dla zdrowia - jakość i wykorzystanie
14 czerwca 2012
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego rozpoczęła rekrutację na drugą edycję studiów podyplomowych „Rośliny i surowce roślinne dla zdrowia – jakość i wykorzystanie”. Zajęcia odbywać się będą przez dwa semestry, 11 razy w roku w soboty-niedziele. Absolwenci uzyskają dyplom ukończenia studiów podyplomowych.
Studia skierowane są do osób pragnących pogłębić wiedzę na tematy związane z wykorzystaniem roślin leczniczych, przyprawowych i warzywnych o wysokiej aktywności biologicznej w profilaktyce zdrowotnej, a także pragnących nabyć umiejętności oceny jakości surowców pochodzenia roślinnego. Kandydaci powinni legitymować się dyplomem ukończenia studiów wyższych (licencjat, inżynier lub magister) dowolnego kierunku.
Jak informuje SGGW program studiów adresowany jest także do osób szukających inspiracji, jak ulepszyć metody produkcji i przetwarzania, by zwiększyć dochodowość gospodarstwa lub w jakim kierunku rozwijać działalność, poszukując roślin o dużym znaczeniu zdrowotnym i wysokiej opłacalności. Tematyka może także zainteresować osoby o nastawieniu hobbystycznym, pragnącym poszerzyć swoją wiedzę na temat ciekawych, często egzotycznych gatunków roślin, zdrowego trybu odżywiania, składników żywności wpływających pozytywnie na kondycję człowieka i dobre samopoczucie. Zajęcia będą prowadzone przez specjalistów z SGGW oraz z innych jednostek. Zajęcia terenowe umożliwią słuchaczom praktyczne zapoznanie się z zagadnieniami omawianymi na wykładach. Nabór na studia trwać będzie do końca września b.r.