FAMMU/FAPA podaje, że rosyjski rynek mięsa indyczego obecnie bardzo szybko się rozwija. Według oficjalnych statystyk, w 2010 r. produkcja tego gatunku mięsa zwiększyła się wobec 2009 r. o 46,1 proc.
Tak duża skala wzrostu wynika głównie z rozwoju produkcji na skalę przemysłową oraz ze zwiększenia zapotrzebowania konsumentów. Według badań rynkowych prowadzonych przez firmę Global Research Consulting (GRC), w niedalekiej przyszłości można się spodziewać dalszego wzrostu produkcji mięsa indyków w Rosji, z uwagi na wejście na rynek nowych producentów oraz poszerzenie skali produkcji przez dotychczasowych.
Obecnie, niemal każda firma produkcyjna z branży rolno-spożywczej w Rosji ma segment produkcji indyków. Do największych rosyjskich producentów mięsa indyczego należą przedsiębiorstwa Eurodon, JSC Krasnobor oraz Sibirskaja Gubernia. W ciągu najbliższych 5 lat, mali i średniej wielkości producenci stopniowo znikną z rynku. Do 2012 r. najwięksi producenci zainwestują w sektor mięsa indyczego ok. 35 mld RUB (1,1 mld USD), a do 2014 r. produkcja wzrośnie o 80 proc