FAMMU/FAPA podała, według oficjalnych danych rosyjskich, w ciągu trzech kwartałów 2011 r. w Rosji wyprodukowano 1,519 mln ton wieprzowiny w wadze poubojowej (2,073 mln ton w wadze żywej), co stanowi 5% wzrost wobec analogicznego okresu 2010 r.
Produkcja przemysłowa wzrosła o 9,5% do 936,8 tys. ton wagi poubojowej, w gospodarstwach prywatnych zmniejszyła się o 2,4% do 541,2 tys. ton, a w gospodarstwach chłopskich wzrosła o 1,5%. W strukturze rosyjskiej produkcji wieprzowiny zakłady przemysłowe miały 62% udział, prywatne gospodarstwa - 35,6%, a gospodarstwa chłopskie - 2,7%. Na dzień 1 października 2011 r. pogłowie trzody chlewnej we wszystkich typach gospodarstw w Rosji wyniosło 18 776,2 szt. i w porównaniu z rokiem ubiegłym wzrosło o 0,4%.
Rosyjskie ministerstwo rolnictwa szacuje, że w okresie od stycznia do września br. Rosja sprowadziła 500,5 tys. ton wieprzowiny - o 4,3% więcej niż w tym samym okresie 2010 r.
Największymi dostawcami w tym okresie były Brazylia (25% całkowitego importu), Niemcy (16%), Kanada (15%), Dania (12%), USA (8%), Hiszpania (7%) i Francja (5%). Pod koniec listopada br. ceny sprzedaży importowanych szynek bez kości na rynku w Sankt Petersburgu wyniosły 5,87 USD/kg, a karczku bez kości: 6,95 USD/kg.