Rosja samowystarczalna żywnościowo w ciągu najbliższych 5 lat
13 kwietnia 2010
Jak podaje agencja Itar-Tass, rosyjska minister rolnictwa Jelena Skrynnik wyraziła swoje przekonanie, że w ciągu najbliższych 4-5 lat Rosja stanie się samowystarczalna żywnościowo. Realizująć rządową doktrynę bezpieczeństwa żywnościowego Rosjanie chcą osiągnąć samowystarczalność w podstawowych produktach żywnościowych, takich jak mięso, mleko i cukier.
Dotychczas udało się zrealizować plan samowystarczalności w stosunku do zbóż oraz ziemniaków. Rząd rosyjski przyjął szereg działań, które powinny przyczynić się do zmniejszenia importu produktów żywnościowych z zagranicy. Dzięki tym działaniom w 2009 roku import mięsa do Rosji obniżył się o 30%. W przypadku mleka Rosjanie są w stanie zaspokoić popyt w 83%, jednakże plan zakłada, że samowystarczalność wzrośnie do 90% (w przypadku mięsa nie powinna być mniejsza niż 85%). Rosjanie rozwijają także uprawę buraków cukrowych. Skrynnik podkreśliła, ze w 2009 sektor rolny w Rosji otrzyma wsparcie w wysokości 107,6 mld rubli. Około 74% tych środków (79,3 mld rubli) zostanie wykorzystana na subsydiowanie odsetek od kredytów, natomiast 16,4 mld rubli trafi do dwóch federalnych programów, tj. na rozwój wsi oraz na rekultywację gleb. Rosyjskie ministerstwo rolnictwo będzie wspierać budowę cukrowni, spichlerzy oraz przetwórni mięsa i mleka. Ponadto zamierza finansować nowe projekty związane z hodowlą bydła, sektorem mleczarskim oraz sprzętem rolniczym. Rosjanie kończą prace nad programami dotyczącymi rozwoju produkcji drobiarskiej, materiału siewnego oraz poprawy infrastruktury rynku żywności.