Ptak_Waw_CTR_2024

Rosja rozsmakowuje się w serach

3 marca 2004

Upodobania Rosjan do serów przechodzą podobną ewolucję, jak w przypadku Polaków, choć z pewnym opóźnieniem. Największą popularnością wciąż cieszą się w Rosji od dawna znane miejscowe marki tanich serów, kupowanych do kanapek.

Coraz częściej jednak na stołach pojawiają się także droższe sery miękkie czy pleśniowe - jako przekąska do piwa, wina lub nawet podawanych jako deser.

Uruchomienie przez największą rosujską firmę mleczarską pierwszej wyspecjalizowanej nowoczesnej wytórni serów dojrzewajacych pozycjonowanych w wysokim segmencie cenowym potwierdza, że można liczyć na rozwój tego rynku.

Wielkość rosyjskiego rynku serów oceniana jest na 440-450 tys. ton, z tego krajowi producenci pokrywają zapotrzebowanie na ok. 250 tys. ton.


POWIĄZANE

Wśród najpopularniejszych gatunków października Kantar Polska wymienia jabłka, g...

Które warzywa jedliśmy w październiku? - Kantar Polska Wśród najpopularniejszych...

Resort rolnictwa pracuje nad zmianami w ustawie o dzierżawie rolniczej. Nowe prz...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę