Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Rosja rozsmakowuje się w serach

3 marca 2004

Upodobania Rosjan do serów przechodzą podobną ewolucję, jak w przypadku Polaków, choć z pewnym opóźnieniem. Największą popularnością wciąż cieszą się w Rosji od dawna znane miejscowe marki tanich serów, kupowanych do kanapek.

Coraz częściej jednak na stołach pojawiają się także droższe sery miękkie czy pleśniowe - jako przekąska do piwa, wina lub nawet podawanych jako deser.

Uruchomienie przez największą rosujską firmę mleczarską pierwszej wyspecjalizowanej nowoczesnej wytórni serów dojrzewajacych pozycjonowanych w wysokim segmencie cenowym potwierdza, że można liczyć na rozwój tego rynku.

Wielkość rosyjskiego rynku serów oceniana jest na 440-450 tys. ton, z tego krajowi producenci pokrywają zapotrzebowanie na ok. 250 tys. ton.


POWIĄZANE

20 listopada 2024 roku, w Warszawie odbyło się VI Posiedzenie Krajowej Rady Izb ...

Minister Polityki Agrarnej i Żywności Ukrainy Witalij Koval oraz Minister Rolnic...

Według stanu na 20 listopada od początku tego miesiąca koleją na Ukrainie przewi...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę