Ptak_Waw_CTR_2024

Rosja importuje mniej czerwonego mięsa

5 stycznia 2016
Jak przypomniała FAMMU/FAPA, w 2007 r. Rosja należała do wiodących importerów mięsa czerwonego na świecie. W minionym roku Rosjanie spadli na piąte miejsce wśród czołowych kupców tych towarów.
Głównym dostawcą mięsa czerwonego na rynek rosyjski była Brazylia, ze sprzedażą na poziomie 400 tys. ton. Sąsiednia Białoruś przesunęła się w drabinie najważniejszych dostawców do Rosji, wywożąc w tym kierunku 300 tys. ton towarów mięsnych. W 2013 r. odnotowano także spadek eksportu mięsa z Rosji. Eksport tych towarów (w tym podrobów) osiągnął pułap 50 tys. ton, z czego większość trafiła do środkowej oraz południowo-wschodniej Azji.

Pomimo problemów z epidemią afrykańskiego pomoru świń, Rosjanie odnotowali stopniowy wzrost wywozu wieprzowiny do krajów południowo-wschodniej Azji, który ukształtował się na poziomie 8-10 tys. ton. Głównym odbiorcą rosyjskiej wieprzowiny były Chiny, w tym przede wszystkim Hongkong. W 2013 r. odnotowano także wzrost eksportu przetworów mięsnych z Rosji, który mógł wynieść nawet 45 tys. ton. Ponad 80 proc. tych towarów trafiło do Kazachstanu.



POWIĄZANE

W październiku odbyło się posiedzenie grupy roboczej „Miód” Copa-Cogeca, w który...

EIT Food już po raz siódmy organizuje warsztaty projektowania produktów żywności...

Przechowywanie paliwa w gospodarstwie rolnym wymaga wdrożenia odpowiednich rozwi...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę