Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Rolnik na medal

3 grudnia 2015
W Polsce drób jest mięsem szczególnie docenianym, zarówno przez hodowców ze względu na krótki cykl produkcyjny i niższe koszta hodowli w porównaniu z dużymi zwierzętami rzeźnymi,  jak i konsumentów, ponieważ jest  bogatym źródłem białka , witamin i wielu cennych składników mineralnych . Na stołach w Małopolsce większość mięsa drobiowego pochodzi z hodowli Jana Kubali , właściciela fermy drobiu w Jodłówce – Wałki w powiecie tarnowskim.
Jan Kubala już  od ponad 30 lat zajmuje się hodowlą drobiu. Zaczynał w ubiegłym wieku od niewielkiego kurnika . Dziś ma ich już kilka i planuje budowę następnych. Wszystkie budynki są wyposażone w sprzęt najnowszej generacji , który pozwala na prowadzenie profesjonalnej i racjonalnej produkcji drobiarskiej.  Budynki gospodarskie udało mu się zmodernizować i wyposażyć w nowoczesny sprzęt dzięki pozyskaniu na  ten cel funduszy unijnych.

 Kubala przeżył już wszystkie wzloty i upadki branży drobiarskiej ( między innymi zawirowania związane z wyposażeniem kurników w odpowiednie, posiadające unijny certyfikat klatki). Dziś wie , że aby wyjść na swoje  nie wystarczy posiadać tylko jeden kurnik jak to było przed laty .  Teraz aby zapewnić sobie opłacalność produkcję drobiu należy rozwijać w oparciu o jak najnowsze technologie i śledzić co w tej branży dzieje się na rynku zarówno krajowym jak i europejskim Kubala liczy , że produkcja drobiu niezależnie od różnych zawirowań w rolnictwie  nadal będzie się w naszym kraju rozwijać  i będzie można z tego żyć . Zdaniem hodowcy drobiu z powiatu tarnowskiego istota sukcesu w tym biznesie tkwi , tak samo jak w rodzinie w zgodzie , wzajemnym zrozumieniu i zaufaniu. Zaufaniem obdarzyli go nie tylko odbiorcy drobiu ale również społeczność Jodłówki  wybierając na swojego przedstawiciela w radzie parafialnej. Aby tak samo jak gospodarzy na swojej fermie dbał o interesy wsi.
Jan Kubala może być wzorem dla młodych ludzi , ponieważ wszystko co osiągnął zawdzięcza przede wszystkim  własnej ciężkiej pracy i pogodnemu , stoickiemu charakterowi. To rolnik na medal


POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę