Producenci tuczników postanowili proponować ceny netto sprzedaży tuczników zakładom mięsnym w każdy poniedziałek i wtorek.
W dniach 21 i 22 lutego 2011 r. ceny netto wynoszą odpowiednio:
- cena netto sprzedaży tuczników wg wagi żywej 4,50 zł/kg bez potrąceń
- cena netto sprzedaży tuczników wg wbc 5,80 zł/kg klasa E
Proponowane ceny netto dotyczą większych partii tuczników o wyrównanej wysokiej mięsności sprzedawanych wg klasyfikacji wbc (cena dla tuczników kl. E) lub wg wagi żywej, ciągle jeszcze dość powszechnej formy sprzedaży tuczników w Polsce.
Zaproponowane ceny sprzedaży powstają w wyniku dyskusji toczącej się między rolnikami na forum serwisu trzoda-chlewna.com.pl. Uwzględniają także aktualną sytuację na rynku świńskim w Polsce i krajach UE.
Propozycja rolników cotygodniowego publicznego ogłaszania swoich cen sprzedaży tuczników spotyka się z różnymi reakcjami ze strony zakładów mięsnych. - Trudno się temu dziwić - zauważa Andrzej Konarkowski, moderator forum Trzoda Chlewna. - Po raz pierwszy bowiem zdarza się, że na polskim rynku oprócz cen skupu, podawanych dotychczas przez zakłady mięsne lub działające w ich imieniu punkty skupu, są teraz także ceny sprzedaży tuczników ogłaszane przez samych rolników - dodaje.
Podkreśla, że zakłady mięsne z zainteresowaniem przyglądają się nowej akcji i w wielu przypadkach są gotowe zapłacić proponowaną przez rolników cenę za większe partie tuczników o wysokiej jakości.