Jak informuje GUS w najnowszym raporcie „Rolnictwa w 2011r.”, ubiegłym roku w porównaniu z rokiem poprzednim globalna produkcja rolnicza wzrosła o 1,1%. Wzrost ten był jednak wynikiem zwiększenia produkcji roślinnej o 3,8%, przy jednoczesnym spadku produkcji zwierzęcej o 2,1%.
Autorzy raportu dodają, że w ciągu dwóch ostatnich lat (2010-2011) w wyniku wyższego tempa wzrostu cen produktów rolnych zbywanych przez rolników niż dynamiki cen detalicznych środków produkcji nastąpiła widoczna poprawa opłacalności produkcji rolnej w stosunku do okresu pogorszenia koniunktury w latach 2008 i 2009.
Wzrost cen zbóż zapoczątkowany został pod koniec I półrocza 2010 r. (wskutek przewidywanego spadku produkcji) i trwał w zasadzie do końca sezonu 2010/2011. W II półroczu 2011 r., występujące sezonowe spadki, nie wpłynęły zasadniczo na obniżenie bardzo wysokiego poziomu cen zbóż. W 2011 r. średnio za pszenicę w skupie płacono 81,99 zł/dt, a za żyto – 74,24 zł/dt, tj. więcej niż przed rokiem odpowiednio o ok. 37% i o ok. 76%. Średnie w roku notowania cen targowiskowych były również wyraźnie wyższe niż w 2010 r. - pszenicy (95,51 zł/dt) o ok. 47%, a żyta (78,79 zł/dt) – o ok. 62%.
Ceny trzody chlewnej, przy zwiększonych w stosunku do roku poprzedniego krajowych dostawach żywca wieprzowego, wykazywały tendencję wzrostową. Przeciętnie w roku w skupie za 1 kg żywca płacono 4,52 zł, a na targowiskach 4,63 zł, tj. odpowiednio o ponad 16% i o ok. 21% więcej niż w 2010 r. Pomimo rosnących cen żywca, wysoki poziom cen zbóż wpływał jednak na poziom rentowności tuczu trzody chlewnej. Relacje cenowe trzody i żyta kształtowały się poniżej granicy opłacalności, co wpłynęło na pogłębienie tendencji spadkowych w pogłowiu świń.
Na rynku wołowiny notowany był również wzrost cen. Średnia roczna cena skupu żywca wołowego (5,58 zł/kg) i młodego bydła rzeźnego (5,94 zł/kg) była wyższa niż w 2010 r. o ok. 22%. W obrocie targowiskowym ceny żywca wołowego były zbliżone do cen skupu. Średnia cena 1 kg żywca wołowego (5,52 zł) i młodego bydła rzeźnego (5,93 zł) była wyższa od notowanej przed rokiem odpowiednio o ok. 15% i o ok. 14%.
W warunkach rozwijającej się nadal produkcji drobiarskiej i rosnącej krajowej podaży żywca drobiowego przeciętna cena drobiu rzeźnego w 2011 r. wynosiła 4,08 zł/kg i była również wyższa niż przed rokiem - o ponad 18%.
Wzrost cen notowany był także na rynku mleka. Przy zwiększonej krajowej podaży, przeciętne ceny surowca (ok. 121 zł/hl) przekroczyły poziom sprzed roku o ok. 14%.
7461304
1