Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Rogaliki i babeczki

12 listopada 2011
Tym razem, za Naszym Dziennikiem, proponujemy Czytelnikom przepisy na słodkości... Są pyszne, a co ważne, ich przygotowanie nie wymaga dużo czasu. Mowa oczywiście o rogalikach i babeczkach. Na św. Marcina proponujemy znakomite, tradycyjne i mniej znane rogaliki, tzw. marcinki, które możemy wykonać domowym sposobem. Smacznego!

Marcinki

Składniki:
Ciasto: 25 dag margaryny, 10 dag świeżych drożdży, szklanka gęstej śmietany, 3 łyżki cukru, cukier wanilinowy, 2 jajka, szczypta soli, ok. 80 dag mąki (ile się wgniecie)
Nadzienie: chałwa, czekolada, marmolada, jagody, budyń lub słodki twaróg
Do dekoracji: jajko, pół szklanki cukru

Wykonanie:
Margarynę rozpuścić i lekko wystudzić. Do miski wsypać 3/4 mąki, cukier, cukier wanilinowy, sól, włożyć drożdże, wlać margarynę i śmietanę. Z ciasta uformować kulę, podsypując mąką (powinno być ono dość gęste). Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
W tym czasie przygotować nadzienie. Pokroić w sztabki chałwę, czekoladę, marmoladę, przyprawić twaróg lub ugotować budyń. W jednej misce roztrzepać jajko, w drugiej wymieszać cukier z cukrem wanilinowym.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, rozwałkować i pociąć na niewielkie trójkąty. Na każdym trójkącie położyć dowolne nadzienie i formować rogale. Posmarować roztrzepanym jajkiem i obficie posypać cukrem. Układać na natłuszczonej blasze i piec na złoty kolor.

Makowe rogaliki

Składniki:
1 szklanka mleka, 3 dag drożdży, 3 szklanki mąki, 2 jajka, 2 żółtka, 5 dag masła, pół szklanki cukru, opakowanie cukru wanilinowego, łyżka oleju
Masa makowa: 25 dag maku, pół szklanki cukru, 2 białka, olejek migdałowy, 10 dag posiekanych bakalii

Wykonanie:
Mak zalać wrzątkiem i odstawić na 3-4 godziny. Odcedzić. Trzykrotnie zemleć. Dodać cukier, kilka kropli olejku i bakalie. Wymieszać. Białka ubić i wymieszać z makiem. Drożdże rozetrzeć z 2 łyżkami cukru. Wymieszać z łyżeczką mąki i 1/2 szklanki ciepłego mleka. Odstawić. Jajka i żółtko utrzeć z resztą cukru. Wlać resztę mleka (łyżkę zostawić) i rozczyn. Dodać masło, cukier wanilinowy i pozostałą mąkę. Wlać olej. Wyrobić elastyczne ciasto. Z ciasta uformować kulę, oprószyć mąką i odstawić do wyrośnięcia. Rozwałkować na okrągły placek o grubości 1/2 centymetra. Pokroić w trójkąty. Każdy posmarować łyżeczką masy i zwinąć w rogalik. Posmarować żółtkiem wymieszanym z łyżką mleka. Odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Piec ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C.

Rogaliki z kremem

Składniki:
1/2 litra mleka, 10 dag drożdży, 1 cukier wanilinowy, 3/4 szklanki cukru, 5 jajek, 3/4 kostki margaryny, szczypta soli, 1,5 kg mąki, krem czekoladowy

Wykonanie:
Z mleka, drożdży, 4 łyżek mąki i 1 łyżki cukru zrobić zaczyn. Pozostawić do wyrośnięcia. Margarynę rozpuścić. Jajka z cukrem utrzeć mikserem. Do naczynia wsypać mąkę, dodać rozczyn i pozostałe składniki. Wyrobić ciasto, wyłożyć na stolnicę i podzielić na 8 części. Każdą część rozwałkować i znowu podzielić na 8 części. Na każdą część nałożyć krem czekoladowy i zawinąć rogaliki. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć rogaliki i posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec na złoty kolor w temperaturze 180 st. C.


POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę