Tym razem, za Naszym Dziennikiem, proponujemy Czytelnikom przepisy na słodkości... Są pyszne, a co ważne, ich przygotowanie nie wymaga dużo czasu. Mowa oczywiście o rogalikach i babeczkach. Na św. Marcina proponujemy znakomite, tradycyjne i mniej znane rogaliki, tzw. marcinki, które możemy wykonać domowym sposobem. Smacznego!
Marcinki
Składniki:
Ciasto: 25 dag margaryny, 10 dag świeżych drożdży, szklanka gęstej śmietany, 3 łyżki cukru, cukier wanilinowy, 2 jajka, szczypta soli, ok. 80 dag mąki (ile się wgniecie)
Nadzienie: chałwa, czekolada, marmolada, jagody, budyń lub słodki twaróg
Do dekoracji: jajko, pół szklanki cukru
Wykonanie:
Margarynę rozpuścić i lekko wystudzić. Do miski wsypać 3/4 mąki, cukier, cukier wanilinowy, sól, włożyć drożdże, wlać margarynę i śmietanę. Z ciasta uformować kulę, podsypując mąką (powinno być ono dość gęste). Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
W tym czasie przygotować nadzienie. Pokroić w sztabki chałwę, czekoladę, marmoladę, przyprawić twaróg lub ugotować budyń. W jednej misce roztrzepać jajko, w drugiej wymieszać cukier z cukrem wanilinowym.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, rozwałkować i pociąć na niewielkie trójkąty. Na każdym trójkącie położyć dowolne nadzienie i formować rogale. Posmarować roztrzepanym jajkiem i obficie posypać cukrem. Układać na natłuszczonej blasze i piec na złoty kolor.
Makowe rogaliki
Składniki:
1 szklanka mleka, 3 dag drożdży, 3 szklanki mąki, 2 jajka, 2 żółtka, 5 dag masła, pół szklanki cukru, opakowanie cukru wanilinowego, łyżka oleju
Masa makowa: 25 dag maku, pół szklanki cukru, 2 białka, olejek migdałowy, 10 dag posiekanych bakalii
Wykonanie:
Mak zalać wrzątkiem i odstawić na 3-4 godziny. Odcedzić. Trzykrotnie zemleć. Dodać cukier, kilka kropli olejku i bakalie. Wymieszać. Białka ubić i wymieszać z makiem. Drożdże rozetrzeć z 2 łyżkami cukru. Wymieszać z łyżeczką mąki i 1/2 szklanki ciepłego mleka. Odstawić. Jajka i żółtko utrzeć z resztą cukru. Wlać resztę mleka (łyżkę zostawić) i rozczyn. Dodać masło, cukier wanilinowy i pozostałą mąkę. Wlać olej. Wyrobić elastyczne ciasto. Z ciasta uformować kulę, oprószyć mąką i odstawić do wyrośnięcia. Rozwałkować na okrągły placek o grubości 1/2 centymetra. Pokroić w trójkąty. Każdy posmarować łyżeczką masy i zwinąć w rogalik. Posmarować żółtkiem wymieszanym z łyżką mleka. Odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Piec ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C.
Rogaliki z kremem
Składniki:
1/2 litra mleka, 10 dag drożdży, 1 cukier wanilinowy, 3/4 szklanki cukru, 5 jajek, 3/4 kostki margaryny, szczypta soli, 1,5 kg mąki, krem czekoladowy
Wykonanie:
Z mleka, drożdży, 4 łyżek mąki i 1 łyżki cukru zrobić zaczyn. Pozostawić do wyrośnięcia. Margarynę rozpuścić. Jajka z cukrem utrzeć mikserem. Do naczynia wsypać mąkę, dodać rozczyn i pozostałe składniki. Wyrobić ciasto, wyłożyć na stolnicę i podzielić na 8 części. Każdą część rozwałkować i znowu podzielić na 8 części. Na każdą część nałożyć krem czekoladowy i zawinąć rogaliki. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć rogaliki i posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec na złoty kolor w temperaturze 180 st. C.
7316171
1