Bank Gospodarki Żywnościowej podał, że według najnowszych szacunków GUS, zbiory jabłek w kraju mają być znacznie wyższe niż oczekiwano wcześniej i ukształtować się na poziomie aż 2,88 mln t, co oznacza wzrost o 15,4 proc. w stosunku do roku poprzedniego.
We wrześniu oczekiwano, że tegoroczne zbiory jabłek ukształtują się na poziomie 2,74 mln ton. O wysokim plonowaniu jabłoni zadecydował w znacznym stopniu korzystny przebieg warunków pogodowych jesienią. Oznacza to, że będą rekordowe. Wcześniej rekordowym pod względem wielkości zbiorów jabłek w Polsce był rok 2008, gdzie wyniosły one 2,83 mln t. Przyczyną wzrostu zbiorów na przestrzeni ostatnich lat był również wzrost powierzchni upraw jabłoniowych. W latach 2002-2010 łączny areał sadów jabłoniowych w kraju wzrósł o 12,4 proc. do 165,5 tys. ha (dane Spisu Rolnego). Ponadto GUS ocenia, że powierzchnia wszystkich sadów w kraju w 2012 roku zwiększyła się o 1,7 proc. (Użytkowanie gruntów powierzchnia zasiewów i pogłowie zwierząt gospodarskich w 2012r.) w stosunku do roku poprzedniego. Świadczy to o ciągle rosnącym potencjale produkcyjnym i możliwości dalszego zwiększania zbiorów jabłek w kolejnych latach.
Biorąc pod uwagę zbiory innych owoców z drzew, GUS utrzymał szacunki na poziomie zbliżonym do tych z września. Podobnie było jeśli chodzi o owoce jagodowe. Jednakże nieznacznie wyższa niż oczekiwano (o 2 proc.) była produkcja truskawek i wyniosła 150 tys. t, wobec 166 tys. t w 2011 roku.
W górę skorygowano również szacunki zbiorów warzyw gruntowych. Spadek ich produkcji oszacowany został na 5,2 proc. (do 4,55 mln t) wobec 7,9 proc. prognozowanego we wrześniu. Warunki pogodowe, podobnie jak w roku ubiegłym były sprzyjające dla wzrostu warzyw. W przypadku cebuli pozwoliły one nawet na zwiększenie plonowania. Spadki zbiorów na ogół wynikają zatem ze zmniejszenia powierzchni upraw w 2011 roku. Zgodnie z szacunkami zbiory cebuli zostały ocenione na 642 tys. t (spadek o 5,1 proc. r/r), marchwi na 835 tys. t (- 5,9 proc.), czyli będą większe od tych, których spodziewano się we wrześniu. Spadek zbiorów kapusty wynieść ma natomiast, podobnie jak oczekiwano, 7,4 proc. (1,14 mln t). Wzrosnąć mają z kolei zbiory kalafiorów - o 4,2 proc. do poziomu 246 tys. t.
GUS zwraca również uwagę na ogólnie dość dobrą jakość cebuli oraz bardzo dobrą jakość marchwi oraz buraków ćwikłowych, co może przyczynić się do zwiększenia wartości przechowalniczej tych warzyw.
9020064
1