Jak podaje FAMMU/FAPA, w marcu bieżącego roku w Stanach Zjednoczonych Ameryki Północnej wytworzono 415,42 tys. ton serów, jest to rekordowy poziom produkcji tych przetworów mlecznych, o 9,7 tys. ton (+2,39 proc.) wyższy od poprzedniego rekordu odnotowanego w marcu 2010 roku.
W skali miesiąca zaobserwowano 13,4 proc. zwyżkę.
W całym pierwszym kwartale 2011 roku w Stanach Zjednoczonych wytworzono 1,18 mln ton serów, o 3,8 proc. więcej niż w analogicznym okresie 2010 roku. Wyniki te potwierdzają kontynuację zwyżkowej tendencji w rocznej produkcji serów w USA, która obserwowana jest od 2002 roku.
W marcu b.r. w USA najwięcej serów tradycyjnie wytworzono w Wisconsin, 104,91 tys. ton (o 13,7 proc. więcej niż w lutym br.), drugie miejsce pod tym względem zajmuje Kalifornia z produkcją na poziomie 87,56 tys. ton, o 12 proc. więcej niż w poprzednim miesiącu. Największy wzrost produkcji serów względem drugiego miesiąca 2011 roku odnotowano w stanie Illinois (+38 proc.), wytworzono tam jednak zaledwie 3,1 tys. ton tych produktów mleczarskich.