Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Rekodr Guinessa na Polagrze

19 września 2006

Z wielka pompą, w obecności wielu ministrów, ambasadorów i parlamentarzystów, ruszyła w sobotę tegoroczna Polagra Food - największe targi branży spożywczej w Europie Środkowej i Wschodniej. Drugiego dnia imprezy polscy piekarze pobili rekord Guinnessa.

W tym roku na Polagrze 1300 wystawców ma do dyspozycji 30 tys. m kw. powierzchni. To wyjątkowo słodkie targi - możemy na nich odwiedzić Forum Piekarstwa w pawilonie 5, a następnie przejść tuż obok na "Czekoladowe show pamięci Wojtka Kandulskiego", gdzie codziennie można obejrzeć, w jaki sposób powstają pralinki, desery i inne cukiernicze łakocie. Kandulski był mentorem środowiska poznańskich cukierników, wykształcił wielu zdobywców nagród w międzynarodowych konkursach. Zmarł w lipcu tego roku. Goście poznańskich targów mogą udać się również na Kawową Wyspę i obejrzeć setki innych, równie ciekawych stoisk związanych z szeroko rozumianym przemysłem spożywczym.

Niedziela upłynęła pod hasłem: "bijemy rekord Guinnessa" - chodzi oczywiście o wypiek gigantycznej papieskiej kremówki, czyli starego, dobrego francuskiego ciastka z kremem. Tego zadania podjęło się 13 firm cukierniczych i piekarskich z Wielkopolski we współpracy z przedstawicielami cechów piekarskich z Białegostoku, Gdańska, Wrocławia i Szczecina. Nie mieli łatwego zadania, bo przedsięwzięcie zakrojone było na szeroką skalę. Do przygotowania kremówki zużyto m.in. 200 kg margaryny (do ciasta), 300 kg margaryny (do kremu), 150 kg mąki i 5 litrów spirytusu. Bój szedł nie tylko o wielkość - ciastko musiało być przygotowane z zachowaniem wszelkich standardów sanitarnych i przede wszystkim być smaczne. Po niemal ośmiu godzinach wytężonej pracy udało się - rekord Guinnessa został pobity. Kremówka miała 14,85 m długości, 1,47 metra szerokości i ważyła 814 kg. Całemu przedsięwzięciu patronowała "Gazeta Wyborcza".

Bicie rekordu to nie pierwsze takie wydarzenie w historii Polagry: - Poprzednim razem ustanowiliśmy rekord w pieczeniu najdłuższej chałki. Teraz chcieliśmy uczcić Papieża Jana Pawła II i dlatego zdecydowaliśmy się przygotować jego ulubione ciastko - kremówkę. I to największą na świecie - mówił Stanisław Butka, szef Cechu Piekarzy i Cukierników w Poznaniu.

Sobotnia uroczystość otwarcia targów była nie mniej spektakularna niż wczorajsze wydarzenia. Wziął w niej udział m.in. wicepremier i minister rolnictwa Andrzej Lepper, a także ministrowie rolnictwa Litwy, Słowacji i przedstawiciele bliźniaczego resortu z Niemiec. - Targi, które dzisiaj otwieramy, świadczą o tym, że nowe kraje Unii Europejskiej nie mają się czego wstydzić. Możemy konkurować ze wszystkimi - mówił polski wicepremier. Chwalił polskich rolników, którzy mimo gorszych warunków niż w starych krajach Unii potrafią wykazać się przedsiębiorczością. - Naszym zadaniem jest przeznaczenie jak najwięcej środków na promocję polskiej żywności, która jest zdrowsza i zawiera mniej chemii niż ta na zachodzie Europy - zachwalał rodzimych wytwórców Lepper. Ujawnił również, że resort rolnictwa opracowuje projekt ustawy powołującej fundację promocji polskich produktów. Wicepremier skomentował też sprawę próby wystąpienia z klubu Samoobrony posłów Tadeusza Dębickiego i Józefa Pilarza. Obaj chcą odejść na znak protestu wobec nacisków na odwołanie z funkcji przewodniczącego sejmowej komisji rolnictwa Wojciecha Mojzesowicza.

Polagra Food potrwa do środy. Targi można zwiedzać w godz. 9-18. Bilety kosztują 30 zł.


POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę