biogaz_09_2025
biogaz, biometan, biopaliwa_ptak 2025

Regionalne smakołyki w naszej kuchni

5 stycznia 2016
W Centrum Targowo - Kongresowym MT Polska, przy ul. Marsa 56c w Warszawie   28 marca godzinie 12 podczas Targów EuroGastro odbędzie się finał zmagań kulinarnych Klubu Szefów Kuchni  i Fundacji Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej.

W konkursie, którego tematem przewodnim będzie wykorzystanie polskiej wieprzowiny i produktów regionalnych z województwa podlaskiego w nowoczesnej kuchni polskiej, wezmą udział nauczyciele szkół gastronomicznych.

Przygotowane dania oceniać będzie profesjonalne jury, w którym zasiądą między innymi Robert Sowa - szef kuchni i doświadczony restaurator , Jerzy Pasikowski - prezes Fundacji Klub Szefów Kuchni  i  Joseph Seeletso - szef kuchni
Konkurs poprowadzą - znany szef kuchni Marcin Budynek i dziennikarz Paweł Pochwała.
Konkurs jest częścią projektu „Gotuj lokalnie" realizowanego przez Fundację EFRWP we współpracy z Akademią Kulinarną Marcina Budynka, przy wsparciu Fundacji Klub Szefów Kuchni.

 „Gotuj lokalnie” to projekt promujące regionalne, tradycyjne produkty. Jego głównym celem jest wspomaganie szkół gastronomicznych w przekazywaniu wiedzy na temat optymalnego wykorzystywania regionalnych, tradycyjnych produktów najwyższej jakości oraz w kreowaniu nowoczesnej kuchni polskiej przy jednoczesnym zastosowaniu krótkich łańcuchów dostaw. W ramach projektu „Gotuj lokalnie” organizowane są, m.in.: warsztaty kulinarne w szkołach gastronomicznych, szkolenia dla nauczycieli oraz konkursy kulinarne.
Warsztaty kulinarne „Gotuj lokalnie” to kontynuacja programów Fundacji EFRWP realizowanych od 2011 roku: "Tradycyjne Produkty - Nowoczesna kuchnia Polska" (od maja 2011 roku do marca 2012 roku) oraz „Żywność wysokiej jakości. Krótsza droga od producenta do konsumenta”, realizowany w 2012 roku – projekty współfinansowane z grantu Unii Europejskiej, a także „Regionalne i tradycyjne produkty wysokiej jakości w nowoczesnej kuchni polskiej”, projekt realizowany w 2013 r., którego operatorem była Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego (PIPRiL).


POWIĄZANE

W obliczu dynamicznych zmian na rynku surowców roślinnych, sektor paszowy w Euro...

W sezonie 2024/25 Unia Europejska wyłania się jako kluczowy światowy importer śr...

Lato w polu nie zna odpoczynku. To czas intensywnej pracy, gdy każda godzina ma ...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę