W Centrum Targowo - Kongresowym MT Polska, przy ul. Marsa 56c w Warszawie 28 marca godzinie 12 podczas Targów EuroGastro odbędzie się finał zmagań kulinarnych Klubu Szefów Kuchni i Fundacji Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej.
W konkursie, którego tematem przewodnim będzie wykorzystanie polskiej wieprzowiny i produktów regionalnych z województwa podlaskiego w nowoczesnej kuchni polskiej, wezmą udział nauczyciele szkół gastronomicznych.
Przygotowane dania oceniać będzie profesjonalne jury, w którym zasiądą między innymi Robert Sowa - szef kuchni i doświadczony restaurator , Jerzy Pasikowski - prezes Fundacji Klub Szefów Kuchni i Joseph Seeletso - szef kuchni
Konkurs poprowadzą - znany szef kuchni Marcin Budynek i dziennikarz Paweł Pochwała.
Konkurs jest częścią projektu „Gotuj lokalnie" realizowanego przez Fundację EFRWP we współpracy z Akademią Kulinarną Marcina Budynka, przy wsparciu Fundacji Klub Szefów Kuchni.
„Gotuj lokalnie” to projekt promujące regionalne, tradycyjne produkty. Jego głównym celem jest wspomaganie szkół gastronomicznych w przekazywaniu wiedzy na temat optymalnego wykorzystywania regionalnych, tradycyjnych produktów najwyższej jakości oraz w kreowaniu nowoczesnej kuchni polskiej przy jednoczesnym zastosowaniu krótkich łańcuchów dostaw. W ramach projektu „Gotuj lokalnie” organizowane są, m.in.: warsztaty kulinarne w szkołach gastronomicznych, szkolenia dla nauczycieli oraz konkursy kulinarne.
Warsztaty kulinarne „Gotuj lokalnie” to kontynuacja programów Fundacji EFRWP realizowanych od 2011 roku: "Tradycyjne Produkty - Nowoczesna kuchnia Polska" (od maja 2011 roku do marca 2012 roku) oraz „Żywność wysokiej jakości. Krótsza droga od producenta do konsumenta”, realizowany w 2012 roku – projekty współfinansowane z grantu Unii Europejskiej, a także „Regionalne i tradycyjne produkty wysokiej jakości w nowoczesnej kuchni polskiej”, projekt realizowany w 2013 r., którego operatorem była Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego (PIPRiL).