W Stuttgarcie w dniach 10 – 13 kwietnia odbywają się Międzynarodowe Targi SLOW FOOD. Ich głównym celem jest promowanie regionalnych i naturalnych produktów, a także kształtowanie dobrych nawyków żywnościowych oraz czerpania radości i zadowolenia z jedzenia.
Na targach prezentowane są produkty żywnościowe występujące lokalnie i charakteryzujących się m. in. tradycyjnymi metodami wytwarzania. Nasz kraj w Stuttgarcie reprezentować będzie miedzy innymi przedstawiciele województwa łódzkiego czy małopolskiego, którzy na swoich stoiskach będą prezentować regionalne smakołyki rodem
Na małopolskim stoisku zorganizowanym pod hasłem ,,Zasmakuj w Małopolsce’ ’będzie można skosztować między innymi szynki staropolskiej , pstrąga wędzonego czy licznych miodów . Łódzkie prezentować będzie chrzan , oraz soki i owoce.
Do udziału w targach zgłaszać można było wyłącznie produkty, które zostały wytworzone w sposób tradycyjny zgodnie z regułami rzemiosła, nie zawierają substancji zmienionych genetycznie, nie zawierają dodatków do żywności i aromatów syntetycznych oraz ekstraktów drożdżowych i nie zawierają cukrów syntetycznych i cukrów wytwarzanych chemicznie.