biogaz_09_2025
biogaz, biometan, biopaliwa_ptak 2025

Regionalne produkty kulinarne to sposób na przyciągnięcie turystów

2 czerwca 2011
Jak podaje Rzeczpospolita, produkty regionalne to jeden ze sposobów na przyciągnięcie turystów i rozwój gospodarczy. Polska do tej pory zarejestrowała 27 produktów. Na unijny certyfikat czeka kolejnych dziewięć.
Jak przypomina Rzeczpospolita, pierwsza w 2007 roku otrzymała go bryndza podhalańska. Kolejny był oscypek, najbardziej znany spośród produktów regionalnych w naszym kraju. Ten ser owczy to dziś jeden ze znaków rozpoznawczych Podhala i Żywiecczyzny.
Produkty zarejestrowane przez Komisję Europejską to jednak nie wszystko, co mają do zaoferowania regiony. Od 2004 roku Ministerstwo Rolnictwa prowadzi krajową listę produktów tradycyjnych. Zgłaszają je tam lokalni producenci i samorządy. Obecnie na liście resortu rolnictwa są 862 specjały. Liderem z 118 wpisami jest województwo śląskie.



POWIĄZANE

W obliczu dynamicznych zmian na rynku surowców roślinnych, sektor paszowy w Euro...

W sezonie 2024/25 Unia Europejska wyłania się jako kluczowy światowy importer śr...

Lato w polu nie zna odpoczynku. To czas intensywnej pracy, gdy każda godzina ma ...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę