Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Regionalne produkty kulinarne to sposób na przyciągnięcie turystów

2 czerwca 2011
Jak podaje Rzeczpospolita, produkty regionalne to jeden ze sposobów na przyciągnięcie turystów i rozwój gospodarczy. Polska do tej pory zarejestrowała 27 produktów. Na unijny certyfikat czeka kolejnych dziewięć.
Jak przypomina Rzeczpospolita, pierwsza w 2007 roku otrzymała go bryndza podhalańska. Kolejny był oscypek, najbardziej znany spośród produktów regionalnych w naszym kraju. Ten ser owczy to dziś jeden ze znaków rozpoznawczych Podhala i Żywiecczyzny.
Produkty zarejestrowane przez Komisję Europejską to jednak nie wszystko, co mają do zaoferowania regiony. Od 2004 roku Ministerstwo Rolnictwa prowadzi krajową listę produktów tradycyjnych. Zgłaszają je tam lokalni producenci i samorządy. Obecnie na liście resortu rolnictwa są 862 specjały. Liderem z 118 wpisami jest województwo śląskie.



POWIĄZANE

Trwa serial związany ze zwrotami gruntów rolnych dzierżawionych przez podmioty (...

Integracja ukraińskiego rynku rolnego z Unią Europejską wymaga zwiększenia ogóln...

Według stanu na 21 listopada cukrownie zrzeszone w Krajowym Stowarzyszeniu Produ...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę