Marszałkowie trzech województw: kujawsko-pomorskiego, pomorskiego i warmińsko-mazurskiego podpisali 5 sierpnia 2013 roku w Olsztynie porozumienie o współpracy w dziedzinie rolnictwa lokalnego, żywności tradycyjnej i turystyki. Jak udało się nam dowiedzieć jego celem jest wspólne w przyszłości pozyskiwanie funduszy unijnych na badania naukowe, edukację i promocję oraz kolejne inwestycje w rolnictwie i przemyśle rolno – spożywczym. Celem porozumienia jest również podjęcie wspólnych działań dotyczących budowy sieci lokalnych targowisk, zwiększenia oferty branży gastronomicznej, rozwoju agroturystyki
Zdaniem Marszałka Województwa Warmińsko – Mazurskiego Jacka Protasa wspólnie łatwiej będzie sięgać po środki unijne przeznaczone w przyszłej perspektywie finansowej na działania ponadregionalne i sieciowanie.
- To porozumienie zapala zielone światło, aby wykorzystać wspólny potencjał regionów – mówi Marszałek Województwa Pomorskiego Mieczysław Struk.
W ocenie Edwarda Hartwicha, wicemarszałka województwa kujawsko – pomorskiego porozumienie to sprzyja budowaniu tożsamości i wpływa na podniesienie atrakcyjności
- Wszystkie trzy województwa to regiony członkowskie Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego, którą wyróżnia żywność o charakterze lokalnym i tradycyjnym, bazująca na lokalnych surowcach. Ze względu na warunki geograficzno-przyrodnicze przedsiębiorców i rolników łączą podobne zasady uprawy roślin, hodowli zwierząt oraz przetwórstwa żywności – informuje Urząd Marszałkowski Województwa Warmińsko – Mazurskiego.