11 września br. podczas IV Konferencji i warsztatów dla branży mięsnej ogłoszone zostaną wyniki rankingu 50 najlepszych firm z branży przetwórstwa mięsnego przeprowadzonego przez firmę Dun & Bradstreet we współpracy z redakcją czasopisma „Mięso i Wędliny” Polskiego Wydawnictwa Fachowego.
W dniach 11 i 12 września br. w Jachrance koło Warszawy odbędzie się coroczna konferencja organizowana już po raz czwarty przez czasopismo „Mięso i Wędliny” Polskiego Wydawnictwa Fachowego. Podczas konferencji poruszone zostaną bieżące problemy branży, m.in. badania dotyczące obecnych trendów rynkowych, przeprowadzone przez agencję badawczą AC Nielsen, zarządzanie cenami, produkcja produktów niszowych, np. wędlin ekologicznych czy kwestie eksportowe i szanse dla polskich producentów.
Uwieńczeniem pierwszego dnia konferencji będzie ogłoszenie wyników rankingu firm, które złożyły sprawozdania finansowe do sądów, bądź udostępniły bilans i rachunek wyników firmie Dun and Bradstreet Poland za lata 2005-2007. Pozycja rankingowa zależy od sumy otrzymanych punktów w przedziale od 1 do 50 nadawanych w 5 kategoriach. Ranking został opracowany w oparciu o 5 zmiennych: przychody ze sprzedaży, dynamika zmian wartości przychodów, dynamika zmian w wartości zysku (straty) netto, ROA (rentowność netto aktywów) oraz ROE (rentowność netto kapitałów własnych). Dodatkowo, poza rankingiem głównym, zaprezentowane zostanie 7 podrankingów, w których decydował wynik osiągnięty w konkretnym wskaźniku, m.in. w dwóch poniższych: wskaźnik EBIT (Earnings Before Interest and Taxes), inaczej nazwany wskaźnikiem rentowności zysku operacyjnego oraz Failure Score (wskaźnik ryzyka upadłości), który daje możliwość oceny firmy i rozróżnienia firmy o tej samej kondycji finansowej według ratingu.