W gmachu Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi przy ulicy Wspólnej 30 w Warszawie 26 kwietnia o godzinie 10.00 w Sali ,,wzorcownia’’ rozpocznie się organizowane przy współudziale Jednostki Certyfikującej PTRE posiedzenie Rady Gospodarki Żywnościowej na temat : ,,Perspektywy rozwoju przetwórstwa produktów ekologicznych w Polsce’’.
W porządku obrad przewidziany jest między innymi wykład dr Wiesława Podymy, zastępcy dyrektora Departamentu Hodowli i Ochrony Roślin na temat rynku żywności ekologicznej w Polsce i na świecie. Natomiast dr hab. Jerzy Szymona, dyrektor Jednostki Certyfikującej będzie przedstawi wymogi prawne dotyczące przetwórstwa produktów pochodzenia ekologicznego, a Artur Siedlarek, naczelnik wydziału Nadzoru Rolnictwa Ekologicznego IJHARS będzie mówił o obrocie produktami ekologicznymi wewnątrz Wspólnoty. Przewidziana jest również dyskusja o perspektywach rozwoju rynku żywności ekologicznej. Organizatorzy konferencji przewidzieli też poczęstunek wyrobami ekologicznymi.