Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Przybywa producentów ekożywności

5 stycznia 2016

W ubiegłym roku około 21 tysięcy firm i gospodarstw miało certyfikat ekologiczny - tak wynika z szacunków Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, do których dotarła "Rzeczpospolita".

To o 20 procent więcej niż rok wcześniej. Najwięcej gospodarstw ekologicznych jest w województwie zachodniopomorskim. W czołówce są także województwa: warmińsko-mazurskie, podkarpackie, małopolskie i podlaskie. W 2010 roku spadła liczba przetwórni, które poddały się certyfikacji gwarantującej, że produkują wyłącznie z naturalnych surowców.

Według szacunków IJHAR było ich 264, czyli o 13 mniej niż rok wcześniej. W branży mówi się, że spadek liczby firm jest przejściowy i w kolejnych latach znowu zacznie ich systematycznie przybywać.

Jeszcze w 2004 roku żywność ekologiczną produkowało w Polsce 55 przetwórni. Natomiast w 2008 roku ich liczba sięgnęła 236. Według "Rzeczpospolitej", polskiemu rynkowi ekożywności daleko jest do nasycenia. Szacuje się, że w 2010 roku jej sprzedaż zwiększyła się o 15-20 procent. Natomiast o ponad jedną czwartą ma pójść w górę w tym roku.


POWIĄZANE

20 listopada 2024 roku, w Warszawie odbyło się VI Posiedzenie Krajowej Rady Izb ...

Minister Polityki Agrarnej i Żywności Ukrainy Witalij Koval oraz Minister Rolnic...

Według stanu na 20 listopada od początku tego miesiąca koleją na Ukrainie przewi...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę