W ubiegłym roku około 21 tysięcy firm i gospodarstw miało certyfikat ekologiczny - tak wynika z szacunków Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, do których dotarła "Rzeczpospolita".
To o 20 procent więcej niż rok wcześniej. Najwięcej gospodarstw ekologicznych jest w województwie zachodniopomorskim. W czołówce są także województwa: warmińsko-mazurskie, podkarpackie, małopolskie i podlaskie. W 2010 roku spadła liczba przetwórni, które poddały się certyfikacji gwarantującej, że produkują wyłącznie z naturalnych surowców.
Według szacunków IJHAR było ich 264, czyli o 13 mniej niż rok wcześniej. W branży mówi się, że spadek liczby firm jest przejściowy i w kolejnych latach znowu zacznie ich systematycznie przybywać.
Jeszcze w 2004 roku żywność ekologiczną produkowało w Polsce 55 przetwórni. Natomiast w 2008 roku ich liczba sięgnęła 236. Według "Rzeczpospolitej", polskiemu rynkowi ekożywności daleko jest do nasycenia. Szacuje się, że w 2010 roku jej sprzedaż zwiększyła się o 15-20 procent. Natomiast o ponad jedną czwartą ma pójść w górę w tym roku.