Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Przez żołądek do Unii

31 marca 2003

W sobotę w CH "King Cross" odbył się kolejny już finał regionalny ogólnopolskiego konkursu "Polskie Danie dla Europy". Tym razem wygrały pierogi z makiem i sosem cynamonowym z bitą śmietaną.

Ich autorka Anna Zaborowska ze Szczecina wkrótce w Warszawie ubiegać się będzie o tytuł "Ambasadora Polskiej Kuchni". W kulinarne szranki stanęło 7 pań, które wcześniej organizator imprezy Fundacja Unia & Polska wyłonił spośród kilkuset kandydatów. Każdy kraj potrzebuje pozytywnego wizerunku  – wyjaśnia Krzysztof Bobiński, wiceprezes Fundacji Unia & Polska. Składa się on z wielu elementów. Naszym zdaniem kuchnia jest jednym z ważniejszych. Poprzednie finały regionalne, a było ich 7, pokazały, że ludziom się chce wcielać pomysły w patelnię.

Drugie miejsce zajęła zupa z rokpola serwowana przez Marię Kosmalę z Dobrzycy. Szczecinianka Grażyna Suszyńska czarnym barszczem i pierogami z suszonych grzybów wywalczyła III miejsce.

Imprezę prowadziła Bożena Dykiel. Zgromadzeni licznie widzowie chętnie kosztowali proponowane im potrawy. Prosili też o przepisy na nie.


POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę