Ptak_Waw_CTR_2024
Green Gas Poland

Przez żołądek do Unii

31 marca 2003

W sobotę w CH "King Cross" odbył się kolejny już finał regionalny ogólnopolskiego konkursu "Polskie Danie dla Europy". Tym razem wygrały pierogi z makiem i sosem cynamonowym z bitą śmietaną.

Ich autorka Anna Zaborowska ze Szczecina wkrótce w Warszawie ubiegać się będzie o tytuł "Ambasadora Polskiej Kuchni". W kulinarne szranki stanęło 7 pań, które wcześniej organizator imprezy Fundacja Unia & Polska wyłonił spośród kilkuset kandydatów. Każdy kraj potrzebuje pozytywnego wizerunku  – wyjaśnia Krzysztof Bobiński, wiceprezes Fundacji Unia & Polska. Składa się on z wielu elementów. Naszym zdaniem kuchnia jest jednym z ważniejszych. Poprzednie finały regionalne, a było ich 7, pokazały, że ludziom się chce wcielać pomysły w patelnię.

Drugie miejsce zajęła zupa z rokpola serwowana przez Marię Kosmalę z Dobrzycy. Szczecinianka Grażyna Suszyńska czarnym barszczem i pierogami z suszonych grzybów wywalczyła III miejsce.

Imprezę prowadziła Bożena Dykiel. Zgromadzeni licznie widzowie chętnie kosztowali proponowane im potrawy. Prosili też o przepisy na nie.


POWIĄZANE

Nie ma turów jest Turvita w dolinie Liwca Twaróg jest tym światowym wyróżnikiem,...

Transformacja energetyczna w Polsce nabiera tempa. Coraz większe znaczenie w tym...

W Polsce występuje ponad 470 gatunków pszczół, a na świecie ich liczba przekracz...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę