Jak podaje Dziennik Gazeta Prawna, w tym sezonie ceny warzyw w skupie będą przynajmniej o kilkanaście procent wyższe niż przed rokiem Z powodu długiej zimy zbiory warzyw będą niższe o 5-10 proc. - prognozuje IERiGŻ. Przetwórcy już zapowiadają podwyżki. Jednak rosnąca konkurencja oraz pogłębiający się spadek popytu może wyhamować wzrosty.
Według ekspertów Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, w tym sezonie ceny warzyw w skupie będą przynajmniej o kilkanaście procent wyższe niż przed rokiem. Taka sytuacja jest na rękę przetwórcom, którzy już zapowiadają wzrost cen swoich wyrobów. Tłumaczą, że ich rentowność spadła o połowę w ciągu ostatnich 10 lat i dziś oscyluje na poziomie 1-2 proc.
Producenci przyznają jednak, że na rynku jest coraz trudniej i konsumenci nie zaakceptują wysokich podwyżek. Świadczy o tym spadek sprzedaży lub dynamiki sprzedaży, jaki notują firmy. Wysokie podwyżki produktów warzywnych nie są możliwe także z powodu rosnącej konkurencji - obecnie przetwórstwem zajmują się 1492 przedsiębiorstwa.
Nieco lepiej jest na rynku owoców, gdzie zbiory powinny być podobne jak w ubiegłym roku.
Więcej w Dzienniku Gazecie Prawnej