FAMMU/FAPA podała, że w ubiegłym miesiącu indeks cen żywności FAO osiągnął wartość 188,6 punktu i wciąż utrzymywał się na najniższym poziomie od września 2010 roku.
Indeks ten był o ponad 8,5% niższy niż w analogicznym okresie 2013 roku, kiedy to plasował się na poziomie 206,2 punktu i o 1,67% niższy niż w listopadzie 2014 r. Jest to już dziewiąty spadek z rzędu w ujęciu miesięcznym, a ostatnio tak długa tendencja zniżkowa odnotowana była pod koniec lat ‘90.
Ponadto dynamika spadku była w grudniu wyższa niż w poprzednich miesiącach (-1,67% wobec -0,47%, czy 0,05% z listopada i października). Silniejszy spadek indeksu związany jest ze zniżkami cen olejów roślinnych, przetworów mlecznych, cukru i mięsa, podczas gdy nieznacznie zwyżkowały ceny zbóż, które nie były w stanie zrekompensować spadków cen wyżej wymienionych grup produktów rolno-spożywczych. Średnia wartość indeksu cen żywności FAO za cały 2014 rok była o 3,85% niższa niż w 2013 r. i wyniosła 201,82 punktu. Indeks cen przetworów mlecznych FAO w grudniu osiągnął pułap o 2,29% mniejszy w stosunku do jego poziomu z listopada i wynosił 174 punkty, co było dziesiątym z rzędu spadkiem do wartości najniższej od sierpnia 2012 r.
Od początku roku, kiedy ceny przetworów mlecznych były na wyjątkowo wysokich poziomach, ich notowania systematycznie spadały, głownie w wyniku zwiększenia dostępności eksportowej i ograniczenia importu, przede wszystkim z Chin i Rosji. W grudniu spadki nadal były widoczne, najdynamiczniej zniżkowały ceny mleka w proszku, wolniej spadały ceny masła i serów. Wartość indeksu cen przetworów mlecznych była w ostatnim miesiącu 2014 roku na poziomie o 34,12% niższym niż w analogicznym okresie 2013 r.
Przeciętna wartość indeksu cen przetworów mlecznych FAO za cały 2014 rok osiągnęła poziom 224,12 punktu i była o 7,72% niższa niż w analogicznym okresie 2013 roku. 4,8% zniżka cen cukru odzwierciedla wysoką podaż w głównych regionach produkcyjnych, w tym w Brazylii, która jest największym producentem i eksporterem cukru na świecie, a także spadki cen ropy naftowej, w wyniku których mniejsze ilości surowca przeznaczane są na produkcję bioetanolu. Zniżka cen olejów roślinnych (-2,4%) nastąpiła głównie przez zniżki cen oleju palmowego w następstwie spadku produkcji biodiesla w związku z niższymi cenami ropy naftowej. Spadki byłyby jeszcze dynamiczniejsze, gdyby nie nadmierne deszcze w Malezji, które przyczyniły się do mniejszych zbiorów.
Obecna wartość indeksu cen olejów roślinnych jest najniższa od 5 lat.
Minimalna zwyżka indeksu cen zbóż (+0,4%) przede wszystkim napędzana jest przez zwyżki cen pszenicy, które zrekompensowały z nawiązką spadki cen ryżu wywołane wysokimi dostawami eksportowymi i osłabionym popytem importowym. Zniżka indeksu cen mięsa (-1,9%) nastąpiła na skutek spadków cen wołowiny i mięsa owczego w Oceanii oraz niższych cen wieprzowiny z Europy.
Jednymi z głównych czynników wpływających na spadki cen były silny kurs dolara oraz wzrost dostępności eksportowej. Produkty mięsne, to jedyna grupa artykułów rolno-spożywczych analizowanych w ramach indeksu FAO, która w 2014 roku odnotowała wzrost cen względem roku 2013 (o 8,1%).
Indeks cen żywności FAO jest miarą miesięcznych zmian międzynarodowych cen koszyka towarów spożywczych. To średnia indeksów cen mięs, nabiału, zbóż, olejów roślinnych oraz cukru, ważona według ich udziału w eksporcie w latach 2002-2004. Indeks cen przetworów mlecznych obliczany jest na podstawie cen masła, OMP, PMP oraz serów. Ostatnie zmiany jakie miały miejsce w technologii obliczania tego indeksu wykluczyły z niego ceny kazeiny z powodu braku wiarygodnych danych. Został rozszerzony natomiast zasięg geograficzny indeksu - przez dodanie nowych notowań cen masła, OMP i PMP.
5919139
1