Jak podała FAMMU/FAPA, ostatnie zwyżki poziomu indeksu cen żywności FAO, jakie miały miejsce w marcu i kwietniu bieżącego roku związane były z bardzo dynamicznym wzrostem cen przetworów mlecznych. Od trzech miesięcy ceny tych produktów spadają, zniżkuje także indeks cen żywności FAO.
W lipcu indeks ten był o 1,98% mniejszy niż w czerwcu. Wpływ na spadek miały wspomniane zniżki cen produktów mleczarskich (- 1,09%), a także 1,5% spadek cen cukru, 3,7% zniżka cen zbóż i 3,3% spadek cen produktów oleistych podczas gdy ceny mięsa były stabilne.
Obserwowane w ostatnich miesiącach zniżki cen cukru związane są z przewidywaną dużą nadwyżką podaży w głównych obszarach produkcyjnych (zwłaszcza w Brazylii, która jest największym producentem i eksporterem cukru na świecie), ponadto dodatkową presję na międzynarodowe ceny cukru wywierają spadające ceny etanolu w Brazylii co stanowi zachętę do przetwarzania większych ilości trzciny cukrowej na cukier, zamiast na etanol. Spadek indeksu cen zbóż FAO nastąpił głownie na skutek spadku cen kukurydzy w związku z korzystną pogodą, przez co przewidywany jest znaczny wzrost produkcji w wiodących krajach.
Spadły także ceny pszenicy, ale zniżki te ograniczane są przez silny popyt eksportowy, natomiast zmiany cen ryżu są zróżnicowane w zależności od regionu: spadki cen w Tajlandii i zwyżki w Wietnamie. Spadek notowań produktów oleistych odzwierciedla zarówno zniżki cen soi, jak i oleju palmowego. Zniżki cen oleju sojowego nastąpiły na skutek wyższej niż przewidywano podaży eksportowej w Ameryce Południowej (zwłaszcza w Argentynie) w połączeniu ze słabym popytem, a także w związku z dobrymi perspektywami uprawy soi w USA. Notowania oleju palmowego natomiast spadają na skutek nadprodukcji w połączeniu z niższym niż oczekiwano popytem, zwłaszcza z Chin.
Notowania indeksu cen mięsa FAO uległy 0,25% spadkowi. W ubiegłym miesiącu zwyżkowały ceny drobiu i wieprzowiny, podrożały natomiast wołowina i mięso owcze. Istnieją przesłanki, że międzynarodowe ceny mięsa będą spadać w obliczu spadku popytu na przywóz - szczególnie z krajów azjatyckich - odzwierciedlając wzrost produkcji i w niektórych przypadkach nagromadzenie zapasów produkowanych mięsa. W ubiegłym miesiącu, indeks cen żywności FAO osiągnął wartość 205,9 punktu, i był o 3,29% niższy niż w analogicznym okresie ubiegłego roku kiedy to znalazł się na poziomie 212,4 punktu. Średnia wartość tego indeksu za 7 miesięcy bieżącego roku jest o 0,21% wyższa niż w analogicznym okresie 2012 r. Indeks cen przetworów mlecznych FAO w lipcu zmniejszył się o 1,09% w stosunku do jego poziomu z czerwca i osiągnął wartość 236,3 punktu.
Należy przy tym zwrócić uwagę na znacznie mniej dynamiczną zniżkę niż w poprzednich miesiącach, co związane jest z mniejszą dostępnością przetworów mlecznych w Oceanii i stagnacją produkcji mleka wśród innych eksporterów, głównie z Europy, Ameryki Południowej i USA. W związku z ograniczonymi dostawami w skali światowej wzrosły ceny mleka w proszku, ale zwyżki te były bardziej niż zrekompensowane przez spadek cen serów na skutek mniejszego popytu eksportowego. Przeciętna wartość indeksu cen przetworów mlecznych FAO za 7 pierwszych miesięcy bieżącego roku jest o niemal 22,6% wyższa niż w analogicznym okresie 2012 roku.
Indeks cen żywności FAO jest miarą miesięcznych zmian międzynarodowych cen koszyka towarów spożywczych. To średnia indeksów cen mięs, nabiału, zbóż, olejów i tłuszczów oraz cukru, ważona według ich udziału w eksporcie w latach 2002-2004. Indeks cen przetworów mlecznych obliczany jest na podstawie cen masła, OMP, PMP, serów oraz kazeiny.
6289689
1