Bank Gospodarki Żywnościowej podał, że w lutym br., podobnie jak w styczniu, krajowy rynek mleczarski znajdował się pod wpływem spadkowych tendencji cen zbytu. Według danych Ministerstwa Rolnictwa, pod koniec ubiegłego miesiąca taniały przede wszystkim stałe przetwory mleczne, kierowane w dużym stopniu na eksport.
Ceny sprzedaży masła w blokach w ciągu tygodnia obniżyły się o ponad 3 proc. do 1289 zł/100 kg, zaś odtłuszczonego mleka w proszku o prawie 2 proc. do 934 zł/100 kg. Jednocześnie masło było o ponad 4 proc. droższe niż w analogicznym okresie ubiegłego roku, natomiast ceny OMP kształtowały się na poziomie zbliżonym do ubiegłorocznego.
Krajowy rynek serów wydaje się być znacznie bardziej stabilny. Pod koniec lutego sery dojrzewające potaniały średnio o niespełna 1 proc. w relacji tygodniowej, ale pozostały o 4-7 proc. droższe w relacji rocznej.
Zważywszy na zmiany zachodzące na globalnym rynku mleka, kolejne tygodnie przyniosą prawdopodobnie dalsze, niewielkie obniżki cen zbytu artykułów mlecznych.