Jak podał Bank Gospodarki Żywnościowej, maj upłynął pod znakiem dalszych spadków cen zbytu przetworów mleczarskich. Zgodnie z danymi Ministerstwa Rolnictwa, w ubiegłym miesiącu najbardziej potaniały tzw. przetwory stałe - przede wszystkim odtłuszczone mleko w proszku (OMP) - o prawie 10 proc. wobec kwietnia br. - oraz masło w blokach - o ponad 5 proc. mdm.
W analizowanym okresie nieco mniejsze obniżki odnotowano na rynku serów - średnio o 3% w relacji miesięcznej, zaś ceny przetworów płynnych (mleko, śmietana, jogurty) utrzymały się na poziomie z kwietnia br.
W porównaniu z początkiem bieżącego roku wszystkie produkty stałe potaniały o około 13-15%.
Biorąc pod uwagę kształtowanie się koniunktury na rynku światowym jest bardzo prawdopodobne, że kolejne, letnie miesiące przyniosą dalsze pogorszenie warunków funkcjonowania krajowych przetwórców mleka. Sytuację może dodatkowo utrudniać umocnienie złotego wobec rubla, co prawdopodobnie przełoży się na spowolnienie eksportu do Rosji. Z drugiej strony słabnie konkurencja o surowiec, co przekłada się na spadek kosztów przetwórstwa.