FAMMU/FAPA podała, że po obserwowanej w marcu względnej stabilizacji, indeksu cen żywności FAO, który mierzy poziom cen podstawowych artykułów żywnościowych w kwietniu bieżącego roku odnotowano jego zniżkę.
Zaistniałe zjawisko związane jest z tym, że w ubiegłym miesiącu odnotowano znaczne spadki cen przetworów mlecznych (-6%) i cukru (-5%), nieco mniej dynamicznie zniżkowały ceny zbóż (niespełna - 2%). Spadki te nie zostały zrekompensowane przez ponad 2% wzrost cen produktów oleistych i nieznaczną zwyżkę cen artykułów mięsnych, które osiągnęły rekordowy poziom. W ubiegłym miesiącu, indeks cen żywności FAO osiągnął wartość 213,9 punktów, (217 w marcu 2012 r.) i był o 8,95% niższy niż w analogicznym okresie ubiegłego roku kiedy to znalazł się na poziomi 234,9 punktów. Indeks cen przetworów mlecznych FAO, który w analizowanym okresie odnotował kolejny spadek w kwietniu osiągnął poziom 185,6 punktów.
Zniżka była następstwem malejących cen wszystkich przetworów mlecznych, głównie masła, ale także odtłuszczonego mleka w proszku, serów, kazeiny i pełnotłustego mleka w proszku. Obserwowany spadkowy trend światowych cen artykułów mleczarskich odzwierciedla znaczny wzrost produkcji, zwłaszcza w Oceanii i Ameryce Południowej, a także w Azji i Europie. Na uwagę zasługuje również fakt, że odnotowana w kwietniu wartość indeksu cen przetworów mlecznych FAO jest najniższa od października 2009 r.
Indeks cen żywności FAO jest miarą miesięcznych zmian międzynarodowych cen koszyka towarów spożywczych. To średnia indeksów cen mięs, nabiału, zbóż, olejów i tłuszczów oraz cukru, ważona według ich udziału w eksporcie w latach 2002-2004. Indeks cen przetworów mlecznych obliczany jest na podstawie cen masła, OMP, PMP, serów oraz kazeiny.