Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Przetwory mleczarskie drożeją

5 stycznia 2016
Bank Gospodarki Żywnościowej poinformował, że ożywienie na światowym rynku mleka, które rozpoczęło się w sierpniu br., utrzymywało się przez cały IV kwartał 2012 roku. Niemniej, w grudniu wzrostowe dynamiki nieco wyhamowały. W rezultacie ceny przetworów mleczarskich ukształtowały się na poziomie od 0,5 proc. do 5 proc. wyższym niż w październiku br. Największe zmiany odnotowano w przypadku pełnego mleka w proszku (PMP) oraz serów .

Trochę inaczej sytuacja przedstawiała się na rynku amerykańskim. Tegoroczna silna susza spowodowała duże wzrosty cen artykułów mlecznych pod koniec trzeciego i na początku czwartego kwartału br., niemniej poprawa koniunktury okazała się nietrwała. Na początku grudnia ceny masła oraz serów obniżyły się odpowiednio o 15 proc. i 9 proc. względem października, zbliżając się po poziomów notowanych na rynku globalnym.
Nieznaczna presja na wzrost cen artykułów mlecznych ma swoje źródło głównie w ograniczeniach po stronie podaży. W większości regionów świata marże producentów rolnych znacznie zmniejszyły się w pierwszej połowie bieżącego roku, na skutek spadków cen skupu i zwiększenia kosztów produkcji. Także warunki pogodowe, bardzo sprzyjające produkcji mleka w I kwartale br., uległy pogorszeniu w III kwartale br. W rezultacie wzrosty wolumenu skupu mleka obserwowane w I połowie 2012 r. uległy wyhamowaniu w sierpniu br. We wrześniu odnotowano już spadki produkcji w większości państw należących do czołówki światowych eksporterów. Te tendencje utrzymały się także w październiku.
Według danych Rabobanku w miesiącu tym skup mleka w krajach UE-27 obniżył się o 1,2 proc. w relacji rocznej. Był to przede wszystkim efekt silnie rosnących kosztów produkcji. Ceny pszenicy i soi w listopadzie br. były o około 40 proc. wyższe niż w analogicznym okresie 2011 r., dodatkowo drożały nawozy oraz energia. Według prognoz ekspertów Rabobanku w I półroczu 2013 r. wolumen produkcji będzie kształtował się na zbliżonym poziomie do I połowy 2012 roku.
Obniżki produkcji (minimalne, o 0,1 proc. r/r) odnotowano także w Stanach Zjednoczonych (trzeci miesiąc z rzędu), choć w październiku tempo spadków znacznie wyhamowało. Szacunki Rabobanku wskazują jednak, że w pierwszych sześciu miesiącach przyszłego roku podaż surowca będzie o 0,9 proc. niższa niż w 2012 roku.
W analizowanym miesiącu w największym stopniu produkcja obniżyła się w Argentynie - o prawie 3 proc. w relacji rocznej, przede wszystkim na skutek intensywnych opadów w okresie wiosennym. Niemniej, biorąc pod uwagę bardzo dobry początek roku, ogółem od stycznia do października br. była ona o 2,6 proc. wyższa wobec 2011 roku. Prognozuje się, że w I półroczu 2013 r. produkcja będzie o 1-2 proc. wyższa w relacji rocznej.
Wśród czołowych eksporterów przetworów mleczarskich, jedynym krajem, który nie odnotował spadków produkcji w ostatnich miesiącach, była Nowa Zelandia. W listopadzie podaż mleka kształtowała się tam na poziomie o 6,5 proc. wyższym niż rok wcześniej. Nadal jednak Rabobank podtrzymuje swoje prognozy obniżki produkcji w I połowie 2013 roku.

POWIĄZANE

20 listopada 2024 roku, w Warszawie odbyło się VI Posiedzenie Krajowej Rady Izb ...

Minister Polityki Agrarnej i Żywności Ukrainy Witalij Koval oraz Minister Rolnic...

Według stanu na 20 listopada od początku tego miesiąca koleją na Ukrainie przewi...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę