Po niewielkich spadkach w listopadzie 2011 r., w grudniu ponownie przeważały wzrostowe tendencje cen zbytu przetworów mleczarskich - ocenia Bank Gospodarki Żywnościowej. Według danych Ministerstwa Rolnictwa w ubiegłym miesiącu w największym stopniu podrożały stałe produkty mleczarskie (takie jak mleko w proszku i masło) - średnio o prawie 5 proc. w relacji miesięcznej. Ceny przetworów płynnych zwiększyły się o prawie 2 proc., zaś serów pozostały na poziomie z listopada ub. roku.
W stosunku do stycznia 2011 r. ceny sprzedaży przetworów płynnych oraz serów były o około 7 proc. wyższe, natomiast artykułów stałych o ponad 19 proc.
Na poziomie handlu detalicznego w grudniu 2011 r. mleko było o 5,8 proc. droższe niż w analogicznym miesiącu 2010 r., jogurty, śmietana, napoje i desery mleczne o 5,1 proc., a sery o 3,7 proc.
Wzrostowe tendencje cen w Polsce to w dużej mierze efekt słabego złotego, bowiem na rynkach światowych podwyżki utrzymywały się jedynie do maja ub. r., potem notowano już raczej spadki cen. W efekcie w grudniu 2011 r. w portach Oceanii masło było o ponad 6 proc. tańsze w relacji rocznej, sery o prawie 5 proc., zaś pełne mleko w proszku o ponad 1 proc. Podrożało jedynie odtłuszczone mleko w proszku - o ponad 16 proc., choć było o 14 proc. tańsze wobec ubiegłorocznego rekordu z czerwca.