Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Przetwory mleczarskie coraz droższe

5 stycznia 2016
Po niewielkich spadkach w listopadzie 2011 r., w grudniu ponownie przeważały wzrostowe tendencje cen zbytu przetworów mleczarskich - ocenia Bank Gospodarki Żywnościowej. Według danych Ministerstwa Rolnictwa w ubiegłym miesiącu w największym stopniu podrożały stałe produkty mleczarskie (takie jak mleko w proszku i masło) - średnio o prawie 5 proc. w relacji miesięcznej. Ceny przetworów płynnych zwiększyły się o prawie 2 proc., zaś serów pozostały na poziomie z listopada ub. roku.
W stosunku do stycznia 2011 r. ceny sprzedaży przetworów płynnych oraz serów były o około 7 proc. wyższe, natomiast artykułów stałych o ponad 19 proc.
Na poziomie handlu detalicznego w grudniu 2011 r. mleko było o 5,8 proc. droższe niż w analogicznym miesiącu 2010 r., jogurty, śmietana, napoje i desery mleczne o 5,1 proc., a sery o 3,7 proc.
Wzrostowe tendencje cen w Polsce to w dużej mierze efekt słabego złotego, bowiem na rynkach światowych podwyżki utrzymywały się jedynie do maja ub. r., potem notowano już raczej spadki cen. W efekcie w grudniu 2011 r. w portach Oceanii masło było o ponad 6 proc. tańsze w relacji rocznej, sery o prawie 5 proc., zaś pełne mleko w proszku o ponad 1 proc. Podrożało jedynie odtłuszczone mleko w proszku - o ponad 16 proc., choć było o 14 proc. tańsze wobec ubiegłorocznego rekordu z czerwca.



POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę