Jedno z trzech w Polsce specjalistycznych laboratoriów do badania żywności otwarto wczoraj w nowej siedzibie Wojewódzkiego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przy Nowym Świecie w Lublinie. – To, że laboratorium powstało właśnie tutaj, wynika z dwóch przyczyn.
Po pierwsze – na Lubelszczyźnie znajduje się 80 proc. upraw krajowego
chmielu; po drugie – laboratorium znajduje się blisko granicy, która już
niedługo będzie zewnętrzną granicą Unii Europejskiej – powiedział uczestniczący
w otwarciu nowej placówki Józef Śliwa, główny inspektor jakości. Nowy sprzęt do
specjalistycznego laboratorium zakupiono m.in. dzięki dotacjom z funduszu
Phare. Będziemy tu badać przede wszystkim właśnie chmiel i zboża, będące
podstawą produkcji rolnej w naszym regionie – mówi Katarzyna Gołofit, p.o.
kierownik laboratorium.
Inwestycja kosztowała 1,2 mln zł.