Na Dzień Babci i Dziadka Nasz Dziennik przygotował kolejną porcję smakowitych przepisów - któe można wykorzystać nie tylko na tą okazję. Zatem za gazetą proponujemy rogaliki drożdżowe, wafle z owocami i szarlotkę biszkoptową. Palce lizać!
Rogaliki drożdżowe
Składniki:
2 szklanki mąki, ćwierć szklanki wody, 1 kostka stopionego masła, 2 dag drożdży, szczypta soli, konfitura z wiśni lub porzeczek
Wykonanie:
Drożdże wymieszać z ciepłą wodą, pozostawić do wyrośnięcia. Mąkę, sól i pół kostki stopionego masła wymieszać w misce, dodać drożdże. Wyrobić ciasto, tak aby odchodziło od ręki, i pozostawić do wyrośnięcia. Z wyrośniętego ciasta rozwałkować na stolnicy placek grubości 0,5 cm, posmarować częścią stopionego masła i złożyć go na trzy części. Jeszcze raz rozwałkować prostokąt, posmarować resztą masła i złożyć na pół. Ponownie rozwałkować, wykrawać trójkąty, nakładać łyżeczką konfiturę i zwijać rogale. Piec w nagrzanym piekarniku na złoty kolor.
Wafle z owocami
Składniki:
50 dag suszonych śliwek bez pestek, 50 dag cukru, sok z dwóch cytryn, pół szklanki łuskanych orzechów włoskich, smażona skórka pomarańczowa, 4 duże wafle
Wykonanie:
Śliwki namoczyć na noc w niewielkiej ilości wody, rano przełożyć do płaskiego rondla, podlać odrobiną wody i dusić, aż całkowicie się rozkleją. Dodać cukier, orzechy, skórkę pomarańczową i sok z cytryny. Masę śliwkową rozsmarować grubą warstwą na waflu, przykryć dwoma waflami, kładąc jeden na drugim, na nich znów rozsmarować warstwę masy. Przykryć czwartym waflem, położyć deskę i obciążyć ją ciężarkiem. Odstawić na noc w chłodne miejsce. Gotowe wafle pokroić na małe kwadraciki.
Szarlotka biszkoptowa
Składniki:
5 jajek, 2 szklanki cukru pudru, 2 szklanki mąki, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, cukier waniliowy, pół kostki masła, 1 kg jabłek, 1 szklanka mleka
Wykonanie:
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem do białości, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym i mlekiem. Do masy dodać roztopione i ostudzone masło oraz pianę ubitą z białek. Jabłka (najlepiej antonówki) obrać, pokroić w plasterki, obsypać cukrem, mąką i wrzucić do ciasta. Wysmarować masłem i wysypać tartą bułką blachę, włożyć ciasto. Piec w średnio nagrzanym piekarniku około 1 godziny.